graviditet

Smärta och urladdning under graviditeten


graviditet Smärta och urladdning under graviditeten

Eva - Säsong 2 - Avsnitt 12 (Juli 2019).

Anonim

När du är gravid kan någon typ av smärta eller ansvarsfrihet göra dig ängslig, och det finns flera anledningar till varför.

Här är en översikt av saker att se upp för.

Vaginal urladdning

Orsakerna till vaginal urladdning under graviditeten är desamma som hos icke-gravida kvinnor: hormoner, infektion, icke-infektionsirritation och cervikal ectropion (tidigare känd som livmoderhalsenosion).

När du diskuterar vaginal urladdning med din barnmorska, finns det vissa bitar av information som hon vill veta: färg av urladdning, konsistens (vattnig eller slem eller klumpig, som stuga ost), oavsett om det luktar ovanligt, om det är blodfärgat och om det orsakar irritation eller ömhet.

Graviditetshormoner kan orsaka ökad vaginal urladdning, men det borde vara tydligt, slemhinnor, irriterande och icke illaluktande. All utsläpp som är missfärgad, irriterande, blodfärgad eller illaluktande bör kontrolleras för infektion.

De två vanligaste vaginala infektionerna är tröst och bakteriell vaginos (BV). Thrush tenderar att producera en vit, klumpig, irriterande urladdning, och BV tenderar att producera en mer vattnig, irriterande, illaluktande urladdning.

Ibland uppstår infektionerna tillsammans, så en vattentäppa är viktig för att göra en noggrann diagnos.

Det är viktigt att behandla båda infektionerna under graviditet, särskilt BV, vilket är förknippat med en tredubbling ökning av risken för för tidigt arbete.

Icke-infektiva irritationer orsakas vanligen av toalettartiklar eller vaginala deodoranter.

Cervikal ectropion nämns igen nedan, eftersom det också kan orsaka vaginal blödning, liksom en slemhinnansladdning.

Vaginal blödning

Vaginal blödning kan inträffa under graviditeten av olika orsaker. Vissa kvinnor fortsätter att få cyklisk, periodliknande blödning i tidig graviditet, och några verkar ha "perioder" under graviditeten.

Cervical ectropion är vanlig vid graviditet, eftersom det är ett hormon-känsligt tillstånd. Under normala omständigheter täcks den yttre ytan av livmoderhalsen av ett tufft membran.

I cervikal ectropion sprider det mjuka membranet som normalt leder kanalen i livmoderhalsen också på ytterytan.

Det mjuka membranet innehåller mycket slemproducerande körtlar, så ett slemhinnans vaginala urladdning är ett vanligt symptom.

Membranet är också ganska känsligt och benäget att blöda, så blodfärgad urladdning eller öppen blödning kan också uppstå. Blödningen är bara lätt och är smärtfri.

Vaginal blödning före 13 veckor

Blödning under de första 13 veckorna av graviditeten (första trimestern) kan bero på ett hotat missfall eller en ektopisk graviditet, så det måste alltid rapporteras till barnmorska.

Mängden blödning med hotat missfall är varierande. Det kan börja som bara lite spotting eller vara som en lätt period. Det kan vara smärtfritt eller vara associerat med en periodliknande smärta i underlivet.

Om barnmorskan misstänker ett hotat missfall kan hon ordna en skanning för att se om fosterhjärtat kan ses.

Om allt är okej, kommer hon att rekommendera sängstöd tills blödningen har slutat.

Ektopisk graviditet beskriver en graviditet utanför livmodern, som oftast förekommer i ett Fallopian-rör. När fostret växer blir röret utbränt och smärtsamt och kommer så småningom att brista om tillståndet inte diagnostiseras.

Buksmärta börjar vanligtvis under graviditetens andra månad och följer ofta med vaginal blödning. Diagnosen bekräftas av en skanning.

En uppbruten ektopisk graviditet måste behandlas omedelbart, eftersom det kan orsaka dödlig blödning.

Vaginal blödning efter 28 veckor

Blödning efter 28 veckor kallas ante-partumblödning (APH). Blödning kan vara lätt eller tung, smärtfri eller smärtsam.

Fullständig utredning av APH är mycket viktigt, eftersom det kan bero på ett av två allvarliga obstetriska tillstånd, placenta praevia eller placentaavbrott.

Båda dessa förhållanden kan vara livshotande för mamma och barn, så omedelbar kontakt med barnmorska är viktigt för gravida kvinnor som blöder efter 28 veckor, även om blödningen inte är tung.

Så meddelandet är: rapportera alltid eventuell urladdning eller blödning under graviditeten till barnmorska. Det kan inte utgöra ett allvarligt problem, men måste utvärderas fullständigt.

Andra läser:

Vad kommer ditt nyfödda barn faktiskt att se ut ?: Vi hjälper dig att tänka dig i vila.

Hitta ett barnnamn: Vi har en samling av mer än 6000 pojkar och flicknamn.

Vad ingen berättar om efter födseln: här är vad du kan förvänta dig efter att du först träffat din baby.

Läkares Råd