sexuell hälsa

Online abortpillerförsäljning ökar i Storbritannien

sexuell hälsa Online abortpillerförsäljning ökar i Storbritannien
Anonim

Antalet kvinnor som köper illegalt abortmedicin på nätet har ökat de senaste åren. Men vad många kvinnor inte inser är att de sätter sig i riskzonen för livslång fängelse genom att avsluta sina graviditeter på detta sätt.

Regeringens siffror visar 375 doser, skickade till adresser i England, Wales och Skottland, beslagtagits 2016, jämfört med bara fem år 2013.

Vad är lagen?

Medan du köper receptbelagd medicin på nätet är det inte ett brott, enligt en lag som godkändes 1861, bryter någon kvinna som använder medicin för sin egen abort brytning av lagen - straffas av upp till livstid fängelse.

Storbritannien har en av de hårdaste påföljderna för olaglig abort i Europa. Kritiker säger att denna lag är hopplöst föråldrad. Det var trots allt utarbetat i en tid då ingen kunde ha föreställt sig att piller skulle kunna användas för att säkert framkalla uppsägningar, förutom att de kunde beställas online.

Och en undersökning av British Pregnancy Advisory Service (bpas) fann att färre än en av 8 personer (12%) är medvetna om gällande lag. Välgörenheten varnar för att få kvinnor som tar dessa piller förstår den rättsliga risken de tar när de gör det och kräver att abort ska avkriminaliseras .

Varför vissa kvinnor inte har tillgång till juridiska tjänster

NHS-abortbehandling är ledig och tillgänglig i Storbritannien, men är mestadels olaglig i Nordirland. Men även för kvinnor som har tillgång till tjänsterna finns det många anledningar till att de kanske inte kan gå till en specialistklinik, till exempel funktionshinder och till och med våld i hemmet.

Vittnesmål utgivna av kvinnor på webben har visat varför vissa kvinnor inte kan få tillgång till detta alternativ:

En användare sa: "Jag bor i (ett landsbygd i England) och har inga vänner och de släktingar jag har jag inte nära. Jag hoppades kunna få uppsägning i det egna hemmet, utan dömande ögon och utan att oroa mig om min man vet. Jag fruktar vad som skulle hända om han gjorde. Jag har 3 barn och min 3 år är 11 månader gammal. Jag ansåg abort när han var gravid och hade en fruktansvärd graviditet och fortfarande lider av postnatal depression. Jag ska försöka att söka hjälp, anonymt om möjligt. Jag har stort behov av hjälp. "

Medan en annan kvinna påpekade att det var omöjligt att delta i möten på grund av att hon vårdade sin funktionshindrade dotter.

"Jag har just upptäckt att jag är gravid och jag kan inte hålla barnet, kan du berätta för mig om jag kan få tabletterna från dig tack. Jag är i Storbritannien men det är omöjligt för mig att komma till en klinik att ha en funktionshindrad dotter som jag inte kan lämna och jag har ingen annan jag kan lita på. Jag är i en komplett röra, kliniker sa att jag måste lämna min dotter hemma men jag har ingen annan alls att ha henne På grund av hennes funktionshinder kan en plantskola inte ha henne. Jag är en vecka sen. Jag har god hälsa och har inga allergier eller medicinska tillstånd. Jag är verkligen desperat för hjälp. "

Kvinnor som har tjänat tid

År 2012 fängslades den 40-årige Sarah Catt i åtta år för att avsluta graviditeten med piller hon hade köpt online när hon var 39 veckor gravid.

Medan Natalie Towers, 26, dömdes till två och en halv år 2015 efter att ha använt abortpiller medan hon var mellan 32 och 34 veckor gravid.

Utmanande lagen

Den 13 mars föreslår Diana Johnson MP en proposition för att avkriminalisera abort. Om det blev lag, skulle det skydda kvinnor som behöver använda abortpiller online från brottslig sanktion.

Ann Furedi, bpas verkställande direktör, sade att aborttjänster bör vara så tillgängliga som möjligt, men påpekade att det är uppenbart för vissa kvinnor att barriärerna för klinikbaserad behandling känns oöverstigliga. Och också, eftersom medvetenheten om abortpiller på nätet ökar kommer problemet bara att växa. Hon uppmanade desperata kvinnor att kontakta bpas så att de kan hjälpa dem att hitta en säker, rättslig lösning.

"Det här är kvinnor i desperata och svåra omständigheter. De är inte brottslingar som förtjänar livstids fängelse .

"Femtio år efter 1967 års lag antogs, är det dags att ta med kvinnors reproduktiv hälso- och sjukvård i det tjugoförsta århundradet och avlägsna abort från strafflagstiftningen. Genom att göra så skulle vi ta bort de kliniskt onödiga rättsliga hindren för behandling som gör kliniken vård omöjligt för vissa kvinnor och skydda dem som behöver använda onlinepiller från åtal och straff. "

Ett brett spektrum av kvinnors organisationer och medicinska grupper stöder avkriminaliseringen av abort, däribland kvinnors jämställdhetsparti, Kungliga Högskolan för barnmorska, Fawcett Society och Family Planning Association.

Läkares Råd