graviditet och familj

En äggstock och graviditet


graviditet och familj En äggstock och graviditet
Anonim

Fråga

Jag hade en ovariancyst borttagen inte för länge sedan. I processen hade jag också tagit bort en av mina äggstockar.

Jag blev försäkrad av mina konsulter om att jag efter operationen hade samma chans att bli gravid som någon annan kvinna.

Jag får inte den slimiga urladdningen som jag brukade få under min ägglossningstid längre.

Betyder det att jag inte ägglossning och därför kan inte längre ha barn?

Svar

Din konsult var korrekt i det han sa här.

Precis som en man med en enda testikel lätt kan fostra ett barn, kan en kvinna med en vanlig äggstock lätt bli gravid.

Detta beror på att även om båda äggstockarna innehåller ägg, behöver den inte vara närvarande för att de ska släppas varje månad.

Så länge som fallopian röret som leder från din kvarvarande äggstock till din livmoder är intakt och normalt finns det ingen anledning varför du inte borde kunna falla gravid normalt.

Det faktum att du inte får det vaginala urladdningen du brukade är inte nödvändigtvis ett tecken på att du inte ägglossning, eftersom det faktum att du har normala perioder antyder att du är.

Jag är säker på att du kommer att ha haft båda dina äggstockar skannad före din operation, och så måste jag anta att din återstående verkar helt normal.

Bli inte för bekymrad om du inte blir gravid efter några månaders försök.

De flesta fertilitetsspecialister anser inte att ett fertilitetsproblem förekommer förrän minst 12 månaders försök har uppstått, ofta mer.

Om du fortfarande inte har blivit gravid efter 15 månader av vanligt samlag då ska du och din partner söka en medicinsk åsikt och eventuellt ha några enkla test som ett organiskt spermierantal.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd