cancer

Inga sexuella uppmaningar efter cancerbehandling


cancer Inga sexuella uppmaningar efter cancerbehandling
Anonim

Fråga

Jag hade en kirurgisk klimakteriet 37 år som en del av min cancerbehandling.

Före detta upplevde jag smärtsamt samlag. Detta har intensifierats till den punkt jag kan inte ha någon penetration och har inga sexuella uppmaningar alls.

Svar

Det finns många möjliga element i den här historien och du behöver förmodligen utforska dem för att utveckla saker.

För det första märker jag att samlag var smärtsamt före din cancerbehandling. När blev det smärtsamt? Var det alltid smärtsamt? Om inte, vad har ändrats? Har det någonsin undersökts för att se om du har någon vaginal inflammation eller infektion?

För det andra, en av de vanligaste fysiska orsakerna i denna situation är att vaginalen verkligen saknar östrogenet sedan klimakteriet och det blir torrt och känsligt.

Detta orsakar smärta på samlag. En vaginal östrogenkräm kan verkligen hjälpa till om det här är problemet.

För det tredje, när smärta med samlag har börjat, kan det bli en ond cirkel med smärta som orsakar spänning och spänning som orsakar smärta (speciellt i musklerna i vaginalen). Att ta itu med detta tar tid, tålamod och samarbetspartners fulla samarbete.

För det fjärde, vad sägs om cancer och de behandlingar du har fått - hur har dessa saker påverkat din sexualitet? Din känsla av dig själv som en sexuell person?

Dessa saker är bundna att ha haft en inverkan och förståelse som kommer att bidra till att återuppbygga din sexuella identitet och dina bredare känslor om dig själv och din kropp.

Så i sammandrag säger jag att detta är ett komplext problem och du behöver stöd och vård av en partner och en professionell.

Det kan vara en bra idé att fråga din läkare om hänvisning till sexuell hälsoklinik eller om du kan hitta hjälp genom någon av organisationerna för canceröverlevande kan din läkare igen få tillgång till support via en lokal tjänst.

Detta problem är inte ett litet eller obetydligt problem och det är inte ett som inte kan hjälpas. Jag tycker att det är viktigt att du får den hjälp du behöver med det här och att du förstår att det här är en mycket vanlig situation för att kvinnor ska finna sig.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd