välbefinnande

NICE avvisar njurcancerläkemedel för NHS-användning


välbefinnande NICE avvisar njurcancerläkemedel för NHS-användning
Anonim

Ett läkemedel som kallas everolimus (varumärke Afinitor) ska inte ges på NHS till patienter med en form av njurecancer som kallas avancerat njurcellscancer, National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) har styrt.

Drug watchdogen sa att everolimus "inte ger tillräckligt med för patienter för att motivera sin höga kostnad", trots den rabatt som erbjuds av tillverkaren.

NICE: s verkställande direktör Sir Andrew Dillon sa: "Vi beklagar att vi inte kan rekommendera detta läkemedel, men vi måste se till att de pengar som är tillgängliga för NHS för behandling av cancer och andra tillstånd används för att bäst effekta, särskilt när NHS, som resten av den offentliga sektorn, står under stort ekonomiskt tryck.

Mike Hobday, chef för politik vid Macmillan Cancer Support, beskrev nyheterna som "mycket nedslående" och hävdade att personer med avancerad njurcancer har upprepade gånger saknat sig på att få droger på NHS.

Han medgav att droger för sällsynta cancer ofta är dyrare, eftersom de kan vara svårare att utvecklas och endast används av ett litet antal personer.

Han påpekade emellertid: "Alla ska få de cancerläkemedel som deras läkare rekommenderar, oavsett vilken typ av cancer de har eller var de bor."

Läkares Råd