välbefinnande

I nyheten: för många fördröjningsdiagnos för demens

välbefinnande I nyheten: för många fördröjningsdiagnos för demens
Anonim

Över hälften av personerna (56%) som söker en demensdiagnos avbryter besöka sin läkare i upp till ett år eller mer, har en studie som utförs av Alzheimers Society funnit. Incurable hjärn sjukdomar, som demens, orsakar mer oro än cancer, hjärtattack eller stroke, avslöjade studien.

Välgörenheten avslöjade att nästan två tredjedelar av de 2000 vuxna undersökta (62%) fruktade en diagnos skulle innebära att deras liv var "effektivt över", medan nästan hälften tyckte att de skulle "sluta köra genast".

Mer än 225 000 personer kommer att utveckla demens i år och bristen på diagnos förnekar många av dessa människor chansen att få bästa möjliga stöd och behandling. Välgörenheten säger att ju tidigare du får dessa, desto bättre är din chans att leva bra längre.

Jeremy Hughes, VD för Alzheimers Society, säger att demens är vår mest fruktade hälsotillstånd och det är ingen tvekan om att det kan få en djupgående och förödande inverkan på människor, deras familj och vänner - men att få en snabb diagnos gör det möjligt för människor med demens att leva så bra som möjligt. Han lägger till,

"För många människor är i mörkret om demens - många tycker att en demensdiagnos innebär att någon omedelbart inte kan leva ett normalt liv, medan myter och missförstånd fortsätter att bidra till den stigma och isolering som många människor kommer att känna."

Fakta om demens

  • Det finns cirka 800 000 personer som lever med demens i Storbritannien. Endast hälften diagnostiseras för närvarande.
  • Demens sker övervägande hos äldre människor: det påverkar cirka 7% av befolkningen över 65 år och nästan 20% av de över 80 år.
  • Demens är orsakad av sjukdom och är inte en vanlig del av att bli gammal. Det är inte orsakat av stress och är inte smittsam.
  • Med rätt stöd är det möjligt att leva bra med demens.

5 vanor som skyddar din hjärna från demens

1. Gör mer motion

Dr Louise Walker, forskare vid Alzheimers Society säger att det är fysiskt aktiva är en av de bästa sakerna du kan göra för att minska risken för demens. Hon krediterar kardiovaskulär träning, som att springa eller en aerobicsklass, med den starkaste effekten. Alzheimers Society rekommenderar att man gör 30 minuter med måttlig träning fem gånger i veckan.

2. Äta som en Medelhavet

Fyll på oljig fisk, korn, nötter, frön, färsk frukt och grönt, för att det finns goda bevis från Columbia University för att föreslå att hålla fast vid en Medelhavsdiet gör att du är mindre benägna att utveckla Alzheimers.

3. Göra tid för vänner

Att delta i sociala aktiviteter, ha vänner och känna sig mindre ensamma har alla varit förknippade med en lägre risk för att utveckla demens. En svensk studie av mer än 1200 personer över 75 års ålder fann att ett starkt socialt stödnätverk sänkte risken för att utveckla demens med så mycket som 60%. Studien drog slutsatsen att vänner och familj gav emotionell och intellektuell stimulans som bidrog till att hålla sinnen skarp.

4. Sluta röka

Rökning är en av de starkaste faktorerna för att öka risken för demens. Men den goda nyheten är att forskning visar att din dementisrisk går ner till nivån för en icke-rökare när du slutar.

5. Skära ner på alkohol

Den ojämna drycken då och då kommer inte att göra dig någon skada - och ibland har ett glas rött vin visat sig ha en positiv effekt på demensrisken. Men att dricka tungt skadar faktiskt din hjärna och ökar din demensrisk.

I andra nyheter har ett videospel utvecklats som forskare hoppas kan hjälpa till i kampen mot demens ...

Läkares Råd