välbefinnande

I nyheterna: Är lata människor faktiskt smartare?


välbefinnande I nyheterna: Är lata människor faktiskt smartare?

Are we born to run? | Christopher McDougall (Juli 2019).

Anonim

De flesta av oss kommer att ha kallats "lat" någon gång i våra liv: reprimanded för viling bort timmarna på soffan eller i sängen, försummar sysslor och sätter av arbetet helt enkelt för att vi inte kan vara störda. Tja, det verkar nu som om det finns en bra ursäkt för sådana handlingar (eller snarare brist på handling).

Ny forskning, publicerad i Journal of Health Psychology, har föreslagit att latskap faktiskt kan vara ett tecken på hög intelligens, medan människor som är mer aktiva tenderar inte att vara lika kloka. De säger att det beror på att människor med hög IQ blir uttråkad mindre lätt, vilket leder till att de spenderar mer tid att tänka, i motsats till att göra.

Forskare från Florida Gulf Coast University studerade en grupp av 60 högskolestudenter (så inte en stor studie) och bad dem att ta ett online-test för att urskilja vilka deltagare som uttryckte en stark önskan att tänka mycket och vilka deltagare föredrog att undvika att mentalt beskatta uppgifter.

Testet som användes var ett 30-årigt kognitionstest som kallades "Behovet av kognition" och bad eleverna att betygsätta hur starkt de kom överens med uttalanden som "Jag tycker verkligen om en uppgift som innebär att man ska komma fram till nya lösningar på problem" och "Jag tänker bara så svårt som jag måste".

Efter att ha etablerat 30 "tänkare" och 30 "icke-tänkare" gav forskare sedan de som deltog i testet en accelerometer att bära på sina handleder i sju dagar, vilket mättes hur fysiskt aktiv de var under veckan. Resultaten visade att den "tänkande" gruppen - från måndag till fredag ​​- var mycket mindre aktiv än sina "icke-tänkande" motsvarigheter. Emellertid konstaterades ingen signifikant skillnad på helgerna.

Trots den här länken mellan lat och smarthet är tyngdpunkten av att vara ledig uppväger uppenbarligen proffsen. Studieledaren Todd McElroy förklarade detta och betonade vikten av att leda en aktiv livsstil oavsett vad din IQ kan vara. Enligt British Psychological Society sa han:

"En viktig faktor som kan hjälpa mer omtänksamma individer bekämpar deras lägre genomsnittliga aktivitetsnivåer är medvetenhet. Medvetenhet om deras tendens att vara mindre aktiv, i kombination med en medvetenhet om kostnaden i samband med inaktivitet, kan mer eftertänksamma välja att bli mer aktiv hela dagen. "

Andra tecken på intelligens

Det verkar som allt från din mammas bröstmjölk till midjemåttet sägs påverka din intelligens - och det har skett några få studier som kopplar vissa livsstilsval och egenskaper till ökad hjärnkraft. Medan dessa alla ska tas med en nypa salt, kan de vara bra säkerhetskopiering när man försöker bevisa dina brainbox-förmågor ...

1. Du röker inte

Tillbaka i 2010 jämförde en israelisk studie IQ och rökning status på 20 000 unga män. Resultaten visade att IQ-poängen var lägre hos ungdomar som röktade jämfört med dem som inte gjorde det, med en genomsnittlig poäng på 94 respektive 101. Dessutom, i syskonuppsättningar, fann sig icke-rökare bröder vara smartare.

2. Du har en katt

En 2014-studie, som presenterades vid det årliga Association for Psychological Science-mötet, fann att "kattfolk" tenderade att bättre utföra intelligensprov. Efter att ha sagt det visade samma forskning människor som identifierar som "hundfolk" var mer utåtgående och livliga. En slumpmässig länk kan här dras till latskapsfunnen, eftersom de med en hund tenderar att vara mer aktiva (på grund av att gå och leka med sitt husdjur) i motsats till katter, som är mycket mer oberoende.

3. Du är vänsterhänt

Medan vänsterhänthet brukade vara associerad med kriminalitet, kopplas nyare forskning till "divergerande tänkande" - en tankeprocess brukade skapa kreativa idéer genom att utforska många möjliga lösningar. Man tror att ju högre vänsterhänt föredraget en person har desto bättre är de vid tester av divergerande tanke.

Läkares Råd