välbefinnande

Ny teknik kan mäta framgången med hjärtstamcellsbehandlingar

välbefinnande Ny teknik kan mäta framgången med hjärtstamcellsbehandlingar
Anonim

UK-forskare har utvecklat en ny teknik som kan hjälpa till att mäta framgången med stamcellsbehandlingar hos personer med hjärtsvikt.

Forskare tror att det kan vara möjligt att reparera skadad hjärtmuskel genom att injicera patienter med stamceller, men det finns för närvarande inget sätt att veta var dessa celler hamnar.

Nu har ett team vid Edinburghs universitet funnit ett sätt att märka celler med små järnfiltreringar som tack vare deras magnetiska egenskaper kan spåras genom magnetisk resonansbildnings (MRI) skanningar när de reser genom blodet.

Det hoppas att genom att göra detsamma med stamceller kan det vara möjligt att se huruvida de når och förblir i skadade områden av hjärtvävnad.

Senior författare professor David Newby sade: "Efter att ha visat detta princip-princip, kommer nästa steg att visa att denna teknik också fungerar i hjärtpatienter.

"Det här är ett viktigt resultat eftersom förmågan att berätta vilken andel av celler som når skadad hjärtvävnad skulle verkligen hjälpa forskare att försöka utveckla stamcellerterapi för att reparera brutna hjärtan."

Forskningen, som publiceras i tidskriften Circulation: Cardiovascular Imaging, finansierades huvudsakligen av British Heart Foundation.

Dr Helene Wilson, välgörenhets forskningsrådgivare, kommenterade: "Om det lyckas öppnar detta spännande möjligheter till ytterligare stamcellsbehandlingar för patienter med hjärtsjukdomar."

Läkares Råd