välbefinnande

Nytt forskningsnätverk syftar till att förbättra överlevnaden av blodcancer

välbefinnande Nytt forskningsnätverk syftar till att förbättra överlevnaden av blodcancer
Anonim

Ett nytt nätverk av kliniska provcentra lanseras i ett försök att förbättra överlevnadsgraden för blodcancer.

Siffror visar att antalet människor som dör från leukemi, lymfom och myelom är nu högre än för bröst- och prostatacancer.

Experter anser att patienter nekas möjligheten att potentiellt livräddande läkemedel på grund av svårigheterna i samband med upprättandet av livskraftiga kliniska prövningar.

För att lösa problemet har välgörenhetsleukemi & lymfomforskningen skapat kopplingar mellan 13 ledande sjukhus i hela Förenade kungariket för att påskynda leveransen av nya behandlingar.

Klinisk prövningsrådgivare, professor Charlie Craddock, förklarade: "Varje läkare kommer att berätta att de rutinmässigt vänder ned lovande nya droger eftersom de inte har resurser för att genomföra kliniska prövningar i tidigt stadium.

"Vi har ett moraliskt fall för att få nya droger där ute så snart som möjligt - om du har en släkting med blodcancer, vill du inte ha livräddande behandling tillgänglig om tio år, du vill ha det nu."

Initiativet har välkomnats av Cancer Research UK, vars direktör för klinisk forskning, Kate Law, berättade för BBC att det var "bra nyheter för patienter".

Läkares Råd