äta nyttigt

Ny forskning svarar på frågan: olivolja eller smör?


äta nyttigt Ny forskning svarar på frågan: olivolja eller smör?
Anonim

Smör eller olivolja? Frågan om vilken köksklämma är bättre har gått på sig i årtionden nu, med ändrade riktlinjer och dietiska U-svängningar, vilket inte orsakar någon förvirring bland oss ​​i strävan efter en hälsosammare livsstil. Men det verkar som om olivolja kan komma framåt på ledningsnämnden efter resultaten av en 30-årig studie av ätvanor, vilket har visat att det är nyckeln till livslängden.

Studien av över 120 000 personer, utförd vid Harvard University och publicerad i journal Journa Internal Medicine, visade att personer som har frekventa portioner av omättat fett - som finns i fisk och vegetabiliska oljor - är ungefär 20% mer benägna att leva längre. Detta bidrar till ökande bevis på att en traditionell medelhavsdiet - som ofta är rik på fisk, grönsaker, nötter och, ja, olivolja - föredrar en låg fetthalt, högkarbohydratmetod.

Det är emellertid inte så illa för smör, som har drog genom åratal av demonisering av läkare och dietister lika för att vara dubblat "neutral för hälsa" och till och med namnges som en osannolik allierad i kampen mot diabetes. Men i jämförelse med olivolja verkar spridningen kämpa, eftersom forskarna drog slutsatsen att en ökning med bara 2% transfett resulterade i en 16% högre risk för prematur död.

Liknande resultat sågs också hos personer som ofta åt andra livsmedel som är höga i mättat fett, såsom ost och fettrött kött. Jämfört med samma antal kalorier från kolhydrater var varje 5% ökning av mättat intag associerat med en 8% högre risk för total dödlighet. Omvänt fann man att en ersättning på 5% av det totala kaloriintaget från mättade fetter med samma mängd fleromättade fetter resulterade i en 27% lägre risk för för tidig död från hjärtsjukdomar, cancer och andra orsaker. Det var också mer generellt att människor som konsumerade stora mängder olivolja, solrosolja, nötter och fet fisk bodde mellan 11 och 19% längre.

Aseem Malhotra, en kardiolog vid Frimley Health NHS Foundation och aktiv medlem i Action on Sugar-kampanjgruppen, sa:

"En kost som är hög i grönsaker, olivolja, oljig fisk och nötter är mest fördelaktigt för hjärthälsan. Att minska konsumtionen av raffinerad kolhydrater och socker är särskilt fördelaktigt för personer med risk för typ 2-diabetes. Vad gäller smör är det kardiovaskulärt Effekterna är neutrala, med några förslag på att fullmjölk mejeri kan skydda mot typ 2-diabetes. "

Andra sätt olivolja är bra för din hälsa

Vi börjar bara förstå de otaliga sätten på vilka olivolja kan förbättra vår hälsa. Bortsett från att ge lång livslängd, här är några andra sätt hörnstenen i Medelhavsdieten kan hjälpa till att öka ditt välbefinnande.

1. Det kan minska risken för att utveckla cancer

Detta är ganska mycket ett obligatoriskt krav på alla livsmedel som söker "super" -statusen, och olivolja slår säkert på lådan. Oleocanthal, fytonäringsämnet i olivolja, mimar effekten av ibroprofen vid minskad inflammation, vilket kan minska risken för bröstcancer och återfall. Faktum är att en studie som publicerades 2015 visade att kvinnor som åt Medelhavsdieten kompletterad med extra jungfruolja hade en 68% relativt lägre risk att utveckla bröstcancer.

2. Det är effektivt mot hjärtsjukdomar

Det har visats att olivolja har en effekt för att förhindra bildandet av blodproppar och blodplättsaggregering. Genom att undvika överdriven blodkoagulering kan dieter rik på olivolja minska effekten av feta livsmedel för att uppmuntra blodproppsbildning, vilket bidrar till den låga förekomsten av hjärtsvikt.

3. Det ökar våra immunförsvar

Det har dokumenterats att olivoljeintaget stärker immunsystemet mot yttre attacker från mikroorganismer, bakterier eller virus. Detta beror på att fettsyrorna i sminken av olivolja sänker viktiga immunologiska parametrar, såsom proliferation av lymfocyter, som spelar en viktig roll i olika immunfunktioner. De är inblandade i att reglera inflammatoriska processer och de kan vara effektiva vid behandling av vissa autoimmuna sjukdomar, såsom reumatoid artrit och i regleringen av immunsystemet i allmänhet.

Läkares Råd