cancer

Nya cancer i bukspottskörteln

cancer Nya cancer i bukspottskörteln
Anonim

Majoriteten av bukspottkörtelcancerlider dör eftersom symtom på sjukdomen upptäcks för sent, men ny forskning visar att överlevnadshastigheten kan ökas.

Ett team av forskare vid Liverpool University fann att patienterna kunde leva längre om familjer med sjukdomshistoria screenades oftare och fungerade oftare.

Sjukdomens överlevnadshastighet är extremt dålig, med endast två procent av patienterna som överlevde fem år efter den första diagnosen.

Leadforskare, professor Neoptolemous, anser att 897 personer kan överleva sjukdomen under de närmaste fem åren om nya åtgärder genomförs.

Talar till National Cancer Research Institute möte tidigare denna månad, sade han: "Andelen patienter i bukspottskörtelcancer som har operation i Storbritannien är mycket låga, cirka 4%.

"Men vi kan höja denna siffra genom att diagnostisera tillståndet tidigare hos fler patienter."

Liverpool-teamet fann att i tio procent av fallen av bukspottkörtelcancer var sjukdomen gått ner genom gener och att ha tre släktingar med bukspottkörtelcancer ökade risken att få sjukdomen till mer än en i två.

Vetenskapsmänna arbetar nu för att ta reda på vilka tester som är bäst för tidig diagnos, som varierar från att kombinera juicer i bukspottkörteln med att använda små kameror för att kontrollera eventuella tillväxter i mer allvarliga fall.

Bukspottkörtelcancer påverkar omkring 216.000 människor över hela världen.

Överlevnadsgraden är så låg eftersom det är så svårt att upptäcka eftersom det sker mycket djupt inne i kroppen och symptomen varierar beroende på tumörens exakta position i bukspottkörteln.

Diagnosen är ofta fördröjd eftersom läkare försöker eliminera andra tillstånd som kan orsaka symptomen, såsom hepatit, gallstenar, stress och irritabelt tarmsyndrom.


© Adfero Ltd

Läkares Råd