matsmältnings hälsa

Min vind är dålig nog för att väcka mig på natten


matsmältnings hälsa Min vind är dålig nog för att väcka mig på natten

Firebringer (Juli 2019).

Anonim

Fråga

Jag har haft mycket dålig gas de senaste veckorna, så illa det väcker mig på natten.

Jag har en hälsosam kost, med massor av grönsaker och helkorn. Ger min kost detta?

Kan gas vara en varning för ett allvarligare problem? Är det dåligt för dig? Är det bättre att undvika "hälsosamma" livsmedel?

Svar

Flatulens eller vind är ett vanligt symptom och kan vara svårt att behandla.

I allmänhet, så länge som det inte har skett någon förändring i tarmarnas frekvens och du inte lider av någon smärta, överdriven slem eller blödning från baksidan, är det osannolikt att det finns en allvarlig orsak till ditt problem.

De flesta tycker att att ha måltider som skiljer sig från deras vanliga kost kommer att få dem att producera mer vind än vanligt.

Detta beror på att bakterierna som lever i våra tarmar används för att klara av vad vi äter regelbundet och har lite svårare att hantera saker som de inte brukar.

Det är därför mycket troligt att en förändring av matvanor är relaterad till din ökade vind under de senaste tre veckorna.

Gas i nedre tarmen eller tjocktarmen, produceras genom bakterieverkan på otestat tarminnehåll.

Mängden och typen av gas som produceras i tarmen är därför direkt relaterad till balansen i din kost.

Ett sätt att minska den offensiva lukten från flatulens är att skära ned på mängden kött i kosten.

Du kan ha en mild form av irritabelt tarmsyndrom, ett mycket vanligt tillstånd som orsakar vind, uppblåsthet och krampiga buksmärtor och varierande tarmvanor (vissa patienter får förstoppning medan andra är benägna att diarré).

Om inte dina symptom är mycket besvärliga är det förmodligen bäst att undvika medicinering.

Om du upplever uppblåsthet och vind kan anti-spasmmedicin som pepparmintolja, mebeverine eller alverine vara till hjälp.

Ordna att kolla upp din läkare för att försäkra dig om att det inte finns något att oroa dig för innan du försöker förbättra situationen genom en variation i kosten eller genom att använda något av de preparat som anges med din läkares godkännande.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd