graviditet och familj

Min tonårs son har problem med att sova

graviditet och familj Min tonårs son har problem med att sova
Anonim

Fråga

Min 14-årige son har svårt att sova.

Han går och lägger sig på en vanlig tid och vaknar med samma återkommande mardröm.

Han dricker och går tillbaka till sängen, men ett tag senare är han fortfarande vaken eller har haft mardröm igen.

Hans hjärta verkar vara att slå snabbare och ibland klagar han på att det är svårt att andas. Han säger, "Det är som att min luftrör blir blockerad för lite."

Jag har tagit honom i sängen ibland och han har sett sig i slutändan men håller fortfarande vaken under en lång tid.

Hans sömn är hoppig och han känner rastlös.

Svar

Du har tagit upp en mycket intressant fråga här. För det första kan jag säga hur skrämmande denna situation måste vara för din son?

Du berättar inte om arten av hans återkommande mardröm, men det kan vara att han inte kan hämta det tillräckligt bra för att vara specifik om innehållet.

En annan information som jag tycker är användbar, jag såg honom i operationen, skulle vara någon bakgrundsinformation om skolan, hemmet och relationer med vänner.

Dessa är ofta stressområden för tonåringar och någon kan fungera som en utlösningspunkt för ångestrelaterade symptom, som din stackars son för närvarande verkar uppleva.

Stress betyder olika saker för läkare i motsats till patienter, och det kan hjälpa dig att klargöra vad jag menar med denna fras.

När jag pratar om stress, pratar jag vanligtvis om bakgrundsnivåerna av stress som vi alla upplever i våra dagliga liv, som relationer, arbete och vardagsliv.

Det är den här typen av stress som kan ackumulera tills så småningom det måste hitta ett utlopp, antingen fysiskt eller emotionellt.

Det kan vara den mest frustrerande typen stress att hantera, både för läkare och patienter, eftersom det ofta inte förekommer någon speciell orsak till det, och de flesta känner att de borde kunna hantera sina problem själva.

Mitt vanliga råd till patienter är att vi alla behöver lite extra hjälp från tid till annan. Läkare är inga främlingar för effekterna av stress (även om vi ofta inte är mycket bra på att ha en dos av vår egen medicin).

Återvänder till de särskilda problem som din son upplever vid denna tidpunkt: Jag undrar om du har kunnat ta reda på eventuella problem som han står inför.

Att känna igen utlösarproblemet är hälften av slaget, men tonåringar har ibland svårt att analysera eller prata om sina speciella problem eller bekymmer.

Du säger inte om du redan har besökt din läkare för att få några fysiska sjukdomar som astma (vilket kan orsaka lätt andnöd på natten), men hans symptom låter väldigt mycket som om de är relaterade till ångest.

Den känsla av förträngning som han känner i hans luftrör är typisk för ångest och skulle vara förknippad med hans racinghjärta, rastlöshet och svårigheter att sova igen.

Några droppar lavendel eller geraniumolja i en oljebrännare i hans rum kan hjälpa till att slå sig ner och lite avkopplande musik för att få honom att sova.

Jag hoppas det hjälper både dig och din son.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd