hud och hår

Mitt hår faller ut - vad är alternativen?

hud och hår Mitt hår faller ut - vad är alternativen?
Anonim

Fråga

Jag förlorar mitt hår - det sker långsamt men säkert.

Jag har också en kliande och fläckig hårbotten och det går till ett stadium där jag inte kan acceptera det längre, jag känner mig så ned och humörig hela tiden.

Jag har läst på din webbplats om Finasteride. Är det bra, är det några biverkningar och hur mycket kostar det?

Svar

Tunna hår och skallighet resulterar vanligtvis av en ärftlig tendens som manifesterar sig när man blir äldre.

I ett litet antal fall kan det orsakas av hudförhållanden eller repor på en kliande hårbotten.

Eftersom du nämner en kliande fläckig hårbotten, skulle det vara värt att kolla med din läkare att ett hudförhållande inte bidrar till din håravfall.

Den vanligaste orsaken till håravfall hos män är manmönstret håravfall (androgenetic alopecia).

Det är en ärftlig tendens som är nästan universell bland vita män, även om vissa tycks utveckla problemet tidigare än andra.

Nyligen undersökningar har föreslagit att 30 procent av männen har vissa mönsterhaltighet vid 30 års ålder och 50 procent har det vid 50 års ålder.

Vissa förlorar håret ganska snabbt, men den genomsnittliga mannen tar 15 till 20 år för att bli skallig. Svarta män är mycket mindre benägna att skalla i förtid.

Det finns flera behandlingsalternativ:

Minoxidil lösning, märkt i Storbritannien som Regaine, fungerar för vissa människor. Det är en flaska lösning som du kan köpa i disken i sin svagare (2%) form, men du behöver recept från en läkare för den starkare (5%) behandlingen.

Omkring 15 procent av patienterna får medellång återväxt, medan 50 procent dra nytta av viss fördröjd håravfall. När de två gånger dagliga ansökningarna är stoppade upphör nyttan och återväxten återkommer.

Blodtrycket måste övervakas närmare om du har någon behandling för högt blodtryck (minoxidil startade livet som behandling för högt blodtryck).

Finasterid är en oral medicin som vanligtvis används som behandling för förstorade prostatakörtlar.

Det har också visat sig minska håravfall hos män med manlig baldhet genom att hämma produktionen av vissa manliga hormoner i prostatakörteln.

Forskning har visat att efter två års behandling drabbas en tredjedel av patienterna av en kosmetiskt signifikant ökning av håret medan en tredjedel har lite återväxt.

Återigen fortsätter baldingprocessen när behandlingen är stoppad. Biverkningar är relativt ovanliga med mindre än två procent av patienterna som drabbats av en viss förlust av kön.

Andra biverkningar, såsom impotens, bröstvårt ömhet och utvidgning och allergiska reaktioner är mindre vanliga. Denna behandling skulle förmodligen behöva förskrivas av specialist.

Hårtransplantation erbjuder en annan möjlighet. Det kan ge bra resultat i händerna på en erfaren kosmetisk kirurg.

Den är tillgänglig privat och priset beror till stor del på typen och omfattningen av det förfarande som krävs.

Det bästa rådet är att diskutera detta problem med din läkare och göra honom / henne medveten om hur desperat du känner för din håravfall.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd