hjärta och blod

Mitt blodtryck verkar ha ökat


hjärta och blod Mitt blodtryck verkar ha ökat
Anonim

Fråga

Jag är orolig att plötsligt inom ett år min blodtryck verkar ha ökat.

Alltid har det varit inom normala avläsningar för en person i min ålder, men min patter övervakar mitt blodtryck i tre månader säger att det var högt med läsning av 160/90 och satte mig på atenolol.

Det verkar som om blodtrycket har sänkts sedan man började ta medicinen. Mina sista två läsningar var 155/80, i maj och den sista för en vecka sedan 160/90.

Min läkare säger att den är hög. Min fråga är, om jag skulle vara upptagen med dessa avläsningar? För min ålder, är det inte en läsning av 160/90 acceptabelt?

Slutligen om mitt blodtryck skulle bibehållas låt oss säga 160/80 skulle jag kunna sluta med medicinen?

Svar

Blodtrycket stiger naturligt med åldern, och i över 90 procent av alla fall finns det ingen uppenbar anledning till detta.

På din ålder är en nivå på 160/90 eller mindre bara acceptabel, men du måste komma ihåg att blodtrycket är notoriskt flyktigt, varierande inte bara från timme till timme, men också själva handlingen att ta det kan öka det!

Du är på rätt medicin nu, och jag vill verkligen uppmana dig att inte bli alltför upptagen med ditt blodtryck.

I stället koncentrera dig på att träna regelbundet, undvika salt, titta på din vikt och sluta röka om du gör det.

En nyligen genomförd studie föreslog att cirka 25 procent av patienterna på blodtrycksbehandling som slutar medicinen sedan lyckas hålla sig borta för evigt.

Men jag är säker på att det här är mer att göra med livsstilsförändring än medicinen som sådan och det är inte något jag brukar rekommendera.

Kom ihåg att behandling av blodtryck är "pengar i banken" för att undvika stroke och hjärtproblem i framtiden.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd