öra näsa och hals

Slem i halsen

öra näsa och hals Slem i halsen
Anonim

Fråga

Jag har halsrelaterade problem där mina halsens ryggvägg utvecklar en tjock gel, som slem och jag behöver rensa halsen regelbundet.

Det finns absolut inga sekundära symptom och jag hade en röntgen av mina lungor och också en gastroskopi.

Varifrån det klibbiga materialet kommer, vet jag inte.

Min öron, näsa och hals (ENT) specialist säger att det är en allergi. Jag måste rensa min hals på morgonen medan du borstar tänderna.

Jag gav också ett prov av slem för cytologi, men ingenting hittades.

Min ångest är att den varierar beroende på vilken typ av mat jag äter och ibland är det kroniskt medan det ibland är mildt.

Många läkare konsulterades, men ingen lösning hittades.

Jag har inga problem med att andas eller äta.

Svar

Jag är ledsen att höra om problemet du har med slem i halsen.

Det är dock lugnande att höra att du har haft ett antal undersökningar, vilket tyder på att dina läkare gör sitt bästa för att hitta en lösning och tar problemet på allvar.

Jag tror att det är säkert att anta att med alla dessa negativa resultat är symptomen inte ett tecken på någon allvarlig sjukdom.

Jag förstår dock att det inte är mycket tröst för dig om du fortfarande har problemet.

Du frågar varifrån slemhinnan kommer från, och det är ganska lätt att svara. Halsbandet i halsen, näsan och bihålorna har en fuktig yta, som kallas ett slemhinnor.

Den innehåller små körtlar, som utsöndrar slemhinnan och hjälper till att hålla dessa vävnader fuktiga. Slemhinnan är främst för att hjälpa till att värma den luft som du andas och för att skydda mot infektion.

Om något irriterar slimhinnan, kan det ge mer slim än normalt och det är därför allergi har föreslagits som ett möjligt svar.

Jag tror att det är förmodligen tillfälligt att det verkar värre med vissa livsmedel.

Ibland samlas slemhinnan i halsens baksida över natten, och detta kan förvärras genom att sova med munnen och öppna andan genom din mun i stället för näsan.

Jag undrar om du någonsin har några problem med en blockerad näsa, eller snorkar eller tenderar att andas mycket genom din mun. Det skulle verkligen göra problemet värre.

Det är också lätt att komma i vana att rensa halsen ständigt eftersom du har blivit mer medveten om vad som är vanligt för att det finns slemhinnor.

Detta kan bli en vana. Det kan vara värt att försöka göra ett försök att undvika att ständigt rensa halsen för en liten stund för att se om det gör någon skillnad.

Jag undrar om du har haft någon behandling? Om allergi är ett problem, förväntar jag dig att du kanske har försökt antihistamin tabletter.

Några decongestant nasala sprayer kan ge tillfällig lindring, men de flesta av disken som inte borde användas i högst två veckor.

Det finns också steroida nässpray som kan hjälpa patienter som har symtom som liknar din.

Du kan köpa dessa över disken (Beconase allergi) och du kanske vill prova en i ca fyra veckor.

Jag har sett nytta hos vissa patienter från att använda inhalerade steroidpreparat (som används i astma - jag föreslår inte att du har astma - men du måste fråga din läkare innan du ger det ett försök.

Jag är ledsen att jag inte har ett enkelt svar för dig, och om sakerna inte förbättras kan jag bara föreslå att du ber att se ENT-specialisten igen.

Med vänliga hälsningar

Dr Keith Barnard, GP

Läkares Råd