välbefinnande

De mest googlade frågorna om antikonception svarade


välbefinnande De mest googlade frågorna om antikonception svarade
Anonim

Antikonception är en knepig.

Det borde inte vara, med tanke på att det är 2017 och p-piller introducerades först 1961 (endast till gifta kvinnor, tänker på dig) men trots skolundervisning, våra egna erfarenheter och samtal med våra mammor och vänner, fortfarande många kvinnor och flickor känna sig helt överväldigad och förvirrad när det gäller preventivmedel.

Det finns faktiskt 15 olika preventivmetoder tillgängliga för kvinnor i Storbritannien. Många kvinnor tenderar att gå på piller utan problem, men för andra är det inte alltid det bästa alternativet. P-piller kan orsaka en rad biverkningar som kanske inte passar alla, plus det är så små viktiga detaljer att komma ihåg att ta det varje dag. Med tanke på dess popularitet, och antagandet att det är normen, kan andra preventivmetoder som kan vara mer lämpade för andra få sidafodring. Men vart ska vi börja när det finns 15 val?

När vi har blivit uppvuxna i teknikens era, väntar vi oftare på Google för råd om livet. Och uppenbarligen är det ingen skillnad när det gäller sexuell hälsa.

Vi frågade Google Trends de tio största frågorna i sökmotorn när det gäller preventivmedel och med hjälp av familjeplaneringsföreningen - som tillhandahåller sexuell hälsa och preventivmedel - fick vi svaren.

1. Vad är preventivmedel?

I huvudsak metoder och anordningar som hindrar dig från att bli gravid när du har sex. De sträcker sig från permanenta och långsiktiga metoder, som p-piller, till de som du behöver fysiskt använda under sex, som kondomer.

Vissa är kända inom hälsovården som långverkande reversibelt preventivmedel (LARC) och inkluderar metoder som inte bygger på en person som måste komma ihåg att ta eller använda dem för att vara effektiva. som implantatet, injektionen och spolen.

2. Hur fungerar p-piller?

Hur p-piller fungerar kan vara förvirrande eftersom det finns två typer av preventivmedelstablet: Det kombinerade p-piller och det enda progestogen-p-piller.

Den kombinerade är den första alternativen läkare brukar gå för och arbetar huvudsakligen genom att stoppa äggstockarna från att släppa ett ägg varje månad också ägglossning. Inget ägg, ingen bebis.

Det förtorkar också slem från din livmoderhals, vilket gör det svårare för en sperm att simma, nå ett ägg och befrukta det. Som ett annat steg i uppdrag ingen graviditet, gör pillret livmoderns tunnare så att livmodern är mindre benägna att acceptera ett befruktat ägg.

Progestogen-bara piller, även känt som mini-piller eller POP, varierar. Alla tykar mängden slem i livmoderhalsen och gör livmodern tunnare, men en grupp som kallas desogestrel POP, liksom Cerazett, stoppar också att äggstocken släpper ut ett ägg på samma sätt som det kombinerade pillret gör.

3. Vilket preventivmedel är bäst för mig?

Alla är olika; vad som fungerar för din bästa vän kanske inte fungerar för dig. Att hitta rätt preventivmedel kan ta tid och kan vara ett försök och fel.

Karin O'Sullivan, en sexuell sjuksköterska och klinisk ledare i FPA, bröt ner vad som kanske skulle fungera för vissa människor.

"Om du verkligen hatar nålar, då är injektionen troligen inte vägen, och om du är ganska glömlig, så är något du måste komma ihåg att ta varje dag - som p-piller - kanske inte din säkraste satsning", sa hon. "Om du har mycket tunga perioder kan det kombinerade p-pillerna hjälpa till att minska dem, och om du har haft svårigheter med olika hormonella metoder kan du kanske använda den extremt effektiva lUD, även känd som koppar spole."

Det kan också finnas medicinska skäl som gör dig mindre lämplig för vissa typer av preventivmedel, så det är alltid bäst att diskutera med en läkare.

FPA har ett mycket användbart "Mitt preventivmedel" på deras hemsida som också kan ge vägledning om rätt preventivmedel för dig.

4. Är preventivmedel gratis?

Ja, absolut. Det är ett av de enda recept som är helt gratis.

5. Hur effektivt är p-piller?

Både kombinations- och minipiller är 99 procent effektiva, men det är så länge de tas enligt instruktionerna.

"Om inte, de är båda bara ca 91 procent effektiva - så det är värt att se till att du vet hur du tar ditt piller ordentligt och vad du ska göra om du saknar en, säger O'Sullivan.

Läs instruktionerna och kom ihåg att - tyvärr - ingen preventivmetod är 100% effektiv.

6. Hur lång tid tar p-piller till jobbet?

Så du har p-piller. Bra. När kan du ha vårdfri sex? (Tillhandahållande av båda parter har testats för STI - vilket p-piller inte skyddar mot, förstås).

Det beror på två saker: Piller och vad din menstruationscykel är. De flesta piller kan tas på dag ett till fem av din period och skydda dig omedelbart mot graviditet. Men om du har en kort menstruationscykel, med din period som kommer 23 dygn eller mindre (i stället för i genomsnitt 28) kan du inte skyddas om du börjar p-piller så sent som femte dagen. Tala med din läkare om detta skulle kunna gälla för dig.

O'Sullivan påminner oss om att om du startar p-piller vid något annat tillfälle än dag 1-5 i din period, är du inte skyddad genast och du måste antingen undvika sex eller använda ytterligare preventivmedel som kondomer under de första två dagarna av piller- tar om det är POP, först sju dagar för de flesta kombinerade piller eller de första nio dagarna om du tar ett piller kallat Qlaira.

7. Vad ska du göra om du saknar ett p-piller?

Som nämnts är p-piller endast 99% effektiva om det tas exakt som det ska. Så om du har missat en som kan vara ett problem beroende på vilket piller du är på, när du glömde att ta det och hur många du har glömt.

Om du tar POP, och du är mer än tre timmar sen när du tar ditt nästa piller (12 timmar om du tar en desogestrel POP), är du inte längre skyddad mot graviditet.

Så här gör du: Ta p-piller så snart du kommer ihåg och ta sedan nästa vid normal tid, vilket kan innebära att du tar två piller på en dag. För de närmaste två dagarna, använd ytterligare preventivmedel som kondom. Om du har haft oskyddad sex under denna tid, sök omedelbar rådgivning eftersom du kan behöva morgon-efter-p-piller.

Om du tar P-progestogen och du är mindre än tre timmar sen när du tar ditt nästa piller (12 timmar om du tar en desogestrel POP), är du fortfarande skyddad mot graviditet, så oroa dig inte. Ta bara p-piller så snart du kommer ihåg och fortsätt som vanligt.

Om du är på det kombinerade pillret kommer fler faktorer att spela, till exempel hur många du har missat och var du är i förpackningen.

Som en allmän regel med det kombinerade p-piller, saknas ett piller någonstans i ditt förpackning eller startar den nya förpackningen en dag sen bör det inte vara ett problem och du borde fortfarande vara skyddad mot graviditet.

MEN saknar två eller flera piller, eller börjar packa två eller flera dagar sent, kan påverka hur skyddad du är. Det är mer riskabelt att börja packa sent och sakna mer än ett piller. Detta beror på att under de sju dagars pausen får dina äggstockar inga effekter från p-piller, så om pausen eller placeboveckan blir längre så kan du släppa ett ägg och ägglossning.

Om du av någon anledning är osäker eller är förvirrad, fortsätt att ta ditt piller och använda kondomer om du har sex - det är ingen skada trots allt. Om du har haft oskyddad sex under vilken tid du var potentiellt oskyddad, kontakta läkare om du behöver akut preventivmedel.

8. Hur lång tid tar den preventiva injektionen?

För personer som kan vara lite glömliga eller bara inte kan hantera att ta ett piller varje dag, kan preventivinsprutningen vara ett bra val. Det fungerar genom att förtjocka slem i livmoderhalsen, förtunning av livmodern och i vissa fall förhindra ägglossning. Det är mer än 99% effektivt, om det används korrekt, och appliceras genom en injektion i bommen eller överarmen.

Hur lång tid det beror på injektionen. För Depo-Provera eller Sayana Press-injektionen behövs ett annat skott var 13: e vecka. För noristatinjektionen varar det åtta veckor.

9. Var kan jag få morgon-efter-piller gratis?

Medan preventivmedel är gratis säljer vissa försäljningsställen morgon-efter-piller och tar ut olika priser för det.

Om du har haft oskyddat sex eller tror att ditt preventivmedel har misslyckats, kan du gratis få morgonpiller gratis från: Din läkare om de tillhandahåller preventivmedel, eventuella preventivmedelskliniker, en ung persons tjänst eller Brook Clinic, en sexuell hälsa klinik och vissa GUM-kliniker eller NHS-inlämningscenter.

O'Sullivan tillägger att medan akut preventivmedel är associerat med morgon-efter-p-piller, är det inte särskilt känt att det mest effektiva akutpreventionen är kopparspolen (annars kallad IUD).

"Det här kan monteras inom fem dagar efter oskyddad sex eller fem dagar efter den tidigaste tiden du kunde ha ägglossning (släppt ett ägg). Det är alltid bäst att försöka få nödsymboler så snart som möjligt, säger hon.

10. Var kan jag få p-piller?

Från din läkare - så länge de tillhandahåller preventivmedel eller en sexuell hälsa eller preventivmedel / familjeplanering klinik.

Kom ihåg att all preventivbehandling och konsultation är konfidentiell. Så var inte rädd att fråga vad du vill ha.

Från: Cosmopolitan UK

Läkares Råd