välbefinnande

Fler hälsofördelar med att sluta

välbefinnande Fler hälsofördelar med att sluta
Anonim

Vi har redan tittat på några av de stora hälsofördelarna med att sluta röka. Det finns så många vi var tvungna att göra en annan artikel för att hysa dem alla!

Nedan finns några ytterligare anledningar till varför sluta röka är det bästa valet för livsstil för att förbättra din hälsa.

Inte mer tobakspust

När vi pratar om hälsa numera, menar vi ofta inte bara att vara "sjukdomsfri", utan ett mer holistiskt tillvägagångssätt som inkluderar din allmänna välbefinnande. Detsamma gäller för rökning - det handlar inte bara om livshotande sjukdomar.

En av de saker som många rökare säger att de hatar om sin vana är att allting, inklusive dem, stinker av rök.

Men nu är du rökfri, du har tagit bort dina kläder och hår från lukten. Och om någon annan i din familj röker, vet du hur illa du brukade sitta. I själva verket luktar du bättre nu än du har gjort i år.

Så gå lätt på parfym eller aftershave - du behöver inte längre dricka ut cigaretter och din förbättrade luktsanslag kommer också att vara tacksam.

Du kan också kasta bort tuggummi, mintspray och minter som du använde för att kamouflera din tobaksdräkt. (Om de inte ingår i din slutstrategi!)

Förutom att luktas trevligare, är det bra att sluta röka för dina tandkött och tänder. Detta beror på att rökning ökar din risk för periodontal sjukdom, vilket orsakar svullnad tandkött, dålig andedräkt och tänder att falla ut. Periodontal sjukdom gör att vävnader som stöder tänderna - tandköttet och benet - sakta försämras tills tänderna blir lösa och faller ut.

Vem som helst kan lida av periodontal sjukdom, men att röka upp till 10 cigarretter om dagen ökar din risk tredubbla, stiger till sex gånger om du rökt mer än 30.

Nu har du slutat, din risk kommer att minska långsamt med antalet år du har gett upp, tills efter 10 år liknar det för icke-rökare. Låter en lång tid att vänta?

Om du får periodontal sjukdom, är behandlingen effektivare om du har slutat röka. Detta beror på att tobak hindrar din mun från att läka, eftersom nikotin får dina små blodkärl att komma i kontakt.

En enda cigarett kan sänka blodcirkulationen en timme senare med upp till 40 procent. Dålig läkning av sår kan orsaka smärta, och det är anledningen till att rökare lider mer smärta än icke-rökare när deras visdomständer avlägsnas.

Din hud är friskare

Du kanske inte kan se den än, men din hud återhämtar sig. Efter fem eller sex månader utan rökning kommer en hudläkare att kunna se en stor skillnad. Men vad var så fel i första hand och varför är det bättre nu?

Med tiden orsakade rökning din hud att bli rynkad, blek och gråaktig. Faktum är att även om du solat regelbundet kan du ha 10 gånger så många rynkor som en icke-rökare. Det är inte bara rök som orsakar rynkor.

En rökares hud har ett lägre A-innehåll, vilket skyddar huden mot starka kemiska ämnen. Det råder ingen tvekan om att rynkor får oss att se äldre: en studie från 1971 visade att ansiktsskinnet på långvariga rökare var så skrynkligt att det var så många som 20 år i sin verkliga ålder. Och röka är också ansvarig för blekhet.

Detta beror på att rökning får de mikroskopiska muskelfibrerna i dina blodkärlars väggar att komma i kontakt. Det är också varför vissa rökare får sina fingrar att bli kalla när de röker.

En enda cigarett kan minska blodtillförseln till din hud i mer än en timme. Nu har du slutat, de processer som förstör hudens elasticitet kommer att sakta ner och så kommer utseendet på rynkor.

Och om du har märkt en hälsosam glöd om dig, tänker du inte på det. Den förbättrade blodtillförseln på huden kommer att ge din tidigare bleka hud ett mer naturligt utseende.

Din fertilitet har redan förbättrats

Rökning orsakade att dina fertilitetsnivåer sjönk. Vilket är bra om du inte vill ha barn eller du har redan haft din familj, men det kan vara heartbreaking för dem som försöker bli gravid.

Totalt sett är rökning ansvarig för cirka 16 procent av barnlösheten i Storbritannien. Man tror att lägre fertilitet hos kvinnliga rökare orsakas av nikotin som påverkar hormonerna relaterade till graviditet.

Rökning begränsar också kroppens förmåga att transportera det befruktade ägget genom äggledaren ner till livmodern. Och även om uppfattningen är framgångsrik, driver en rökning mamma-till-vara större risk att förlora barnet än en icke-rökare.

Rökning under graviditeten ökar både risken för missfall och barnet dör kort efter födseln.

Det påverkar också barnets fertilitetsnivåer. Den goda nyheten för kvinnor är att uppehållstillståndet har ökat din chans att bli gravid - det återkommer snabbt till det för kvinnor som aldrig har rökt. Kvinnor som slutar röka innan de blir gravid, och till och med så sent som tre månader i graviditeten, kommer att få barn med normal födelsevikt.

För män är bilden mindre klar. Spermier i rökare är 15 procent mindre än icke-rökare, och nu har du slutat ditt antal börja återhämta sig. Men manlig fertilitet beror på ett antal faktorer som bidrar till "spermkvalitet" - och spermier är bara en av dem.

Det finns dock faror med passiv rökning att överväga, vilket kan skada både mor och barn (även om mamma-till-vara har slutat för att hon är gravid).

Det betyder att det är viktigt att inte exponera dem för din begagnad rök - och det enda sättet du kan se till att detta är genom att stanna upp.

Bättre ögonhälsa

Även nu är du en ex-rökare, du är fortfarande i riskzonen för kliande, vattnas ögon på grund av andras cigarettrök. Och irriterande men det kan vara, det är ingenting jämfört med skadorna som orsakats när du röktade.

Ämnen i cigaretter orsakar inflammation i ögonbindhinnan (det klara membranet som täcker ytan på ytan), vilket gör ögonen blodshot och kliande.

Detta blir ofta värre om du inte kan klåda i klåda och börja smita ögonen. Som ex-rökare har du nu möjlighet att lösa problemet genom att lämna de rökfyllda omgivningarna.

Och stanna uppe nu kommer att begränsa skadorna till din åsikt i framtiden: Rök skadar ögonhinnan, vilket resulterar i gradvis siktförlust.

Rökning är en av de vanligaste orsakerna till allvarliga synförluster och blindhet i rika länder. Äldre rökare har också ökad risk för grå starr - 60 procent mer, enligt en stor amerikansk studie.

Andra läser också:

Rökning - skära ner eller sluta: ta itu med fysisk och psykologisk missbruk.

Läkemedel som hjälper dig att sluta: läkemedel kan fördubbla dina chanser att sluta.

Håller ner din vikt: Viktökning sker vanligtvis under de första månaderna.

Läkares Råd