välbefinnande

Mer åtgärder behövs för att hantera tonårsrökning

välbefinnande Mer åtgärder behövs för att hantera tonårsrökning
Anonim

Mer behöver göras för att ta itu med antalet tonåringar som röker, har verkställande direktören för British Lung Foundation sagt.

Enligt Dame Helena Shovelton har rökförbudet satt ett "viktigt exempel" för den yngre generationen, men ytterligare lagstiftning skulle göra det svårare för ungdomar att köpa cigaretter och bli beroende av nikotin.

Dame Helena sade: "Det är viktigt att skydda lungorna från det allra första tillfälle, eftersom de är känsliga och dyrbara organ som inte kan reparera sig själva.

"Att förbjuda cigarettautomater skulle göra det ännu svårare för yngre än 18 år att köpa tobak, men medan regeringen överväger flytten har den ännu inte åtagit sig."

Dame Helena välkomnade dock nya NHS-råd om behandling av cigarettberoende, särskilt rekommendationen att barn ska få nikotinplåster om de har ett allvarligt rökproblem.

Hon sa: "Nikotinersättningsterapi och rökningstjänst måste vara tillgängliga för människor så länge de behöver det, vilket i vissa fall kan vara för livet.

"Med tanke på hur mycket rökning-relaterade sjukdomar kostar NHS, skulle det vara ett kostnadseffektivt sätt att uppmuntra människor att sparka vanan."

Rökning beräknas kosta NHS omkring 1, 5 miljarder kronor om året och är den främsta orsaken till för tidig och förebyggbar död i England.

© Adfero Ltd

Läkares Råd