sexuell hälsa

Den manliga preventivmedel

sexuell hälsa Den manliga preventivmedel
Anonim

År 2014 meddelade rubrikerna igen att forskare hade utvecklat en manlig p-piller "som är 99 procent effektiv". Tyvärr var detta inte sant.

År efter år föreslår tidningshistorier en "manlig piller" precis runt hörnet. Detta har nu pågått nu i 46 år. Men sanningen är detta: Forskningen har fortfarande inte producerat en användbar manlig preventiv tablett - även om det troligen kommer att göra det en dag. Emellertid deltog vi i 2016 i en konferens i Schweiz där Dr Christina Wang vid University College of Los Angeles avslöjade detaljer om en ny preventivmedel för män. Du gnuggar den i dina armar och axlar, och med lycka förhindrar du att du blir gravid. Gelén innehåller två hormoner: nestoron (som är en av en kvinnlig grupp av hormoner som kallas 'progestogener') och testosteron (som är avsedd för att se till att progestogen inte skadar killarnas intresse för sex).
I 2017 kommer en multicenterprövning av preventivgelen att börja i olika länder - inklusive Storbritannien. Men Dr Wang tror att "mangelén" inte är generellt tillgänglig i 10 år.

Vilken framsteg är det med manpillen?

Den mycket publicerade 2014-versionen av den manliga pillen var en produkt som uppfanns av docent Bambang Prajogo, vid University of Airlangga i East Java, Indonesien. För drygt 30 år sedan hörde han rykten om att stammar i den papuanska djungeln dricker ett "te" från blad av Justicia gendarussa växten för att förhindra uppfattningen. Så professorn gjorde ett stort arbete för att hitta ett sätt att extrahera den aktiva ingrediensen i "te" - och sätta den i kapselform. Han säger att denna ingrediens stör de tre enzymer som finns i spermier som normalt tillåter dem att komma in i kvinnans ägg (ägg). Att störa dessa enzymer gör det svårt för spermierna att tränga in i ägget.

Den indonesiska regeringen hade planer på att försöka marknadsföra professor Prajogos upptäckt sen 2016. Men i maj 2016 hade det inte varit några givna publicerade försök.

Kommer detta visa sig vara en verkligt säker och effektiv manlig piller? Det är verkligen en lång väg att gå. Observera att gendarussa för närvarande är tillgänglig för försäljning på internet. Vi rekommenderar INTE att du köper det eftersom det inte har testats korrekt. I mars 2016 föreslogs upphetsade rubriker ("En manlig piller är på sin väg") att forskare vid farmakademiet i Minnesota var på randen av att producera den berömda manliga p-piller. Faktum är att allt som hänt är att forskarna har experimenterat med att tweaking vissa molekyler i deras lab. Det finns ingen manlig piller i Minnesota.

Så det finns fortfarande bara tre möjliga preventivmedel för män att använda.

Vilka metoder för antikonception använder män för närvarande?

För män är de nuvarande alternativen:

  • kondomer, som används av miljontals människor, men är ogillade av vissa män och kvinnor
  • coitus interruptus (withdrawal), vilket är en ganska opålitlig form av preventivmedel
  • vasektomi (sterilisering), vilka är effektiva, men kan inte på ett tillförlitligt sätt reverseras.

Alla andra metoder för födelsekontroll är verkligen för kvinnor.

Vilka andra typer av manliga preventivmedel har forskats?

Det är inte så att vetenskapen inte har försökt hitta en alternativ form av manligt preventivmedel - forskning har pågått i nästan ett halvt sekel.

Men medan många kliniska prövningar av "manliga piller" eller "manliga injektioner" har visat lovande resultat har dessa ännu inte översatts till en livskraftig produkt.

För att lyckas måste ett manligt piller:

  • vara reversibel (dvs sluta fungera när mannen slutar ta det)
  • neutralisera alla spermier (av de miljoner män som producerar varje dag, bara en behövs för att gödsla ett ägg)
  • har ingen negativ inverkan på erektioner eller libido eller ger andra allvarliga biverkningar.

Bristen på framsteg har också påverkat finansieringen. Så det är svårt för forskare att få bidrag för forskning om manliga piller eller injektion.

Men de fortsätter att ge optimistiska "framstegsrapporter", i hopp om att någon kommer att finansiera dem.

Det verkar som möjligt att kinesiska forskare, med sina enorma resurser, statliga stöd och ingen brist på volontärer, så småningom kan vara de som kommer att komma fram till ett livskraftigt manligt hormonellt preventivmedel som inte har oacceptabla biverkningar.

Men det blir överraskande om det blir allmänt tillgängligt inom fem år.

Icke-hormonellt manligt preventivmedel

Några icke-hormonella metoder undersöks för närvarande. De inkluderar följande.

  • Vasalgel. Det här är en polymergel, som en läkare injicerar, genom huden på din skrot, i vasdeferenserna på varje sida. Vassdeferenserna är röret som bär spermier upp från testikeln mot penis. När du vill ha din fertilitet återställd, injicerar läkaren dig igen, för att tvätta ut gelén. Bara en modig man skulle försöka Vasalgel. Det är under rättegång i Kina och Indien.
  • JQ1. Detta är ett läkemedel mot cancer som har visat sig blockera spermaproduktion i musklernas testiklar.
  • Adjudin. Detta är en agent som stör funktionen i testiklarna, så att endast omogna spermier släpps. Det fungerar hos råttor, men har många biverkningar.

Kommer män att ta manliga piller?

En internationell undersökning av 4000 män och kvinnor har visat att två av de tre männen sa att de skulle använda p-piller, om det var tillgängligt. Tre fjärdedelar av kvinnorna ifrågasatte sa att de skulle lita på sin man.

Medan män kan föredra en tablettform av preventivmedel, säger John Guillebaud, professor emeritus i familjeplanering och reproduktiv hälsa vid University College London: "Jag är positiv till ett långverkande preventivimplantat för män istället för ett piller.

"Implantat är bättre. Att ta ett piller varje dag utan slip-ups är inte lätt. Vi män har inte samma motivation som kvinnor, som skulle behöva bära barnet.

Vem ska använda den?

Professor Guillebaud anser att manliga preventivmedel, i vilken form det äntligen tar, kommer att användas främst av män i långsiktiga relationer snarare än för avslappnat sex.

Det är oroande att allt som minskar användningen av kondomer bland promiskuösa män kan öka spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar och hiv.

Ändå verkar det ganska säkert att en dag, långt framöver, ett manligt piller, hudgel eller implantat kommer att finnas tillgängligt från din läkare eller lokal familjeplaneringsklinik.

Andra läser också:

För tidig utlösning: vad är det?

ED-behandlingar: psykologiska behandlingar för erektionsproblem.

Penileurladdning: Vilka är symtomen?

Baserat på en text av Colin Brennan

Läkares Råd