graviditet och familj

Sena graviditets smärtor kommer till mig


graviditet och familj Sena graviditets smärtor kommer till mig
Anonim

Fråga

Jag är 34 veckor gravid. Jag känner mig väldigt trött, det är svårt att gå (som om jag hade gått i timmar, även om mina fötter inte är svullna).

Mina händer är svullna och jag lider av sömnbrist på grund av pinnar och nålar i min högra arm / hand.

På natten känns min arm som en dödvikt. Under dagen är min högra hand numb / tingly hela tiden.

Svar

Det låter som om du nu börjar uppleva några av de vanliga, men tråkiga symptomen på senare graviditet. De kan vara ganska obekväma på detta stadium.

Du är tvungen att känna dig trött när du går, för att du bär en betydande extravikt och dina ben kan känna sig svåra som följd av trängsel i venerna orsakade av höga nivåer av östrogen som cirkulerar.

Det är bra att dina fötter inte är svullna, men eftersom dina händer är det är ännu viktigare att du går till din regelbundna veckovisa check-up nu för att se till att det inte finns något protein i din urin och att ditt blodtryck inte är högt .

Dessa två symtom, tillsammans med svullnad av fingrarna, kan föreslå uppkomsten av ett tillstånd som kallas preeklampsi, vilket är potentiellt allvarligt.

Vad du beskriver som stift och nålar i din högra arm och hand, i kombination med stickningar och domningar är extremt uppenbart för karpaltunnelsyndrom.

Detta är återigen mycket vanligt i de sena stadierna av graviditeten och beror på vätskeretention och svullnaden, vilket orsakar det, vilket orsakar tryck på medianern när det löper längs den inre sidan av handleden.

Nerven här gräver genom en tunnel skapad av ett tufft fibröst band som löper runt handleden och håller nerverna och senorna på plats.

När det finns vätskeretention och svullnad på grund av höga nivåer av östrogen, finns det mindre utrymme för nerven och därför ökar trycket på det.

Detta tryck påverkar i sin tur blodtillförseln till nerven som skapar dessa stift och nålar och nummen i fingrarna, särskilt tummen och de tre fingrarna bredvid den.

Symtom är oftast mycket värre under natten och sjuksköterskor måste ofta hålla händerna ur sängen för att få lättnad.

Den goda nyheten är att karpaltunnelsyndrom i graviditeten vanligtvis försvinner mycket snabbt efter barnets födelse när vätskeretentionen sätter sig ner igen.

Läkare är ovilliga att behandla det under graviditeten med diuretika och ett kirurgiskt snitt för att inkisera fiberskedjan vid handleden skulle säkert inte vara lämplig med tanke på symptomens temporära karaktär.

Om symtomen fortsätter efter förlossningen, är en kortisoninjektion i karpaltunneln ofta härdande men i allvarliga fall måste ett kirurgiskt snitt göras för att avskaffa symptomen helt och hållet.

Detta är dock osannolikt.

Förhoppningsvis är detta till hjälp och att medan du väntar de senaste veckorna är det bästa rådet att sätta upp fötterna, ta det lugnt och få så mycket vila som möjligt.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd