välbefinnande

Håller dig bra och varm i vinter

välbefinnande Håller dig bra och varm i vinter
Anonim

Vinter utgör ett särskilt hot mot äldre människor - siffror visar att förra året minst 25 000 dog av undvikbara orsaker. Nu, som temperaturen störtar, påminner kampanjer människor om att hålla ett öga på sina äldre grannar, vänner och släktingar.

När vädret blir svalare är människor mer mottagliga för förkylningar och influensa, förklarar Miranda Yates of Age Concern England. En droppe kroppstemperatur ökar också risken för hjärtinfarkt, stroke eller andningssvårigheter, och äldre med kronisk sjukdom eller fysisk funktionshinder har större risk för komplikationer.

Dödsfall från lunginflammation ökar också under vintermånaderna, toppar över jul och nyår. Men kampanjer säger att ta enkla steg kan förebygga sjukdom.

Hälsovarning

Nyckeln till en säker vinter är förberedelser, säger experter. Influensan kan vara dödlig för äldre, men med influensalabb - fri för över 65-talet - kommer man att undvika onödig sjukdom.

Att känna till symtomen på samhällsförvärvad lunginflammation kan också minimera ohälsosamheten, säger hjälp den gamla. Villkoren, som kan börja med hosta, är en betydande dödsorsak, funktionshinder och sjukhusintagning under vintermånaderna, vilket ger upphov till fler dödsfall än någon annan lungsjukdom. År 1999 dödade det mer än 55 000 personer över 75 år.

Yngre människor tenderar att utveckla feber, skakningar, produktiv hosta eller snabb andning. Hos äldre kan symtomen skilja sig och lider kan helt enkelt bli förvirrade och lite andfådd.

Det är absolut nödvändigt att människor får behandling så snart som möjligt, säger Dr Mike Thomas, en Gloucestershire-baserad läkare. Att ta antibiotika tidigt förkortar sjukdomen, minskar komplikationer och minskar risken för dödsfall. Om de lämnas obehandlade kan människor försämras snabbt.

Nicky Lappin, of the Aged, säger att äldre inte borde vara oroade över att de "stör" deras doktor.

"Vi uppmuntrar äldre människor att om de är sjuka under julperioden bör de söka medicinsk hjälp", säger hon. "Det här är farotiden när dödsfall av lunginflammation uppstår, vi uppmanar äldre människor, deras vårdnadshavare, släktingar och vänner inte att bli avstängda under denna semesterperiod och att använda NHS Direct, NHS-walk-in-centra eller de lokala GP-samtalstjänsterna .”

Skruva upp värmen

För de som är oroliga för att betala extra värme under vintermånaderna finns det fördelar som årlig vinterbränslebetalning (200 kr). Kallväddsfinansiering och premiebidrag kan också vara tillgängliga för personer på inkomststöd.

Många lokala myndigheter erbjuder också bidrag till husreparationer, så att äldre och funktionshindrade kan hjälpa till att isolera sina hem och förbättra energieffektiviteten.

Gör det mesta av det, säger Miranda från ångest. Regeringens siffror tyder på att upp till 770.000 äldre personer som är berättigade till inkomststöd inte tar det, vilket lämnar 94 miljoner kronor per år.

Men ibland, även om de tillbringar en hög andel av sin inkomst på bränsle, kan människor inte behålla sina bostäder vid en säker temperatur - 21 ° C (70 ° F) för de rum där du spenderar mest tid.

Men andra enkla och billiga åtgärder kan vidtas för att hålla kylan i luften, säger Miranda. Människor borde ha på sig många lager kläder inuti huset, inklusive sängsockor och hatt. Du kanske känner dig dum, men det är ett viktigt skyddsmedel vid kallt väder, säger hon.

Ät bra mår bra

"Att tänka på dina ätande, drickande och träningsvanor kan också göra stor skillnad, säger Miranda. "Att äta minst en het måltid om dagen och fyllning med varma drycker kommer att isolera kroppen mot förkylningen, och träningen är också en effektiv energibryggare."

Se till att du äter en mängd olika matvaror som bröd, flingor, mejeriprodukter, frukt och grönt, kött, fisk, ägg och pulser. Även om det är bra att ta med lite fett och socker, begränsa ditt intag om du inte är underviktig eller illamående.

Kom ihåg att hålla ditt skåp välfyllt om du har svårt att komma ut till affärerna på grund av dåligt väder, tillägger Miranda.

Det är också viktigt att hålla dina vätskenivåer uppe. "Du bör sikta på att dricka mellan sex och åtta glas eller koppar flytande om dagen. Det kan också vara en bra idé att förbereda en termokolv med en varm dryck för att ha din säng om du vaknar på natten, känner du kall, säger Miranda.

På resande fot

Aktivitet kan också hjälpa dig att hålla dig frisk. "I kallt väder betalar det sig att fortsätta flytta; lätt träning kommer att generera värme, säger Miranda.

"Sittande i långa perioder är inte bra för din cirkulation och kommer också att leda till att kroppstemperaturen svalnar." Människor kan försöka sprida sysslor ut genom dagen så att de inte suger sig ut på morgonen och sedan sänker på eftermiddagen .

Det är också värt att ta upp någon form av motion, även om det bara innebär att gå en promenad. De som är intresserade av mer träning borde kontakta sin lokala åldersgrupp, så många som kör träning och dansklasser. Om du känner förkylningen över jul, varför inte tango vintern bort?

Vidare information

Åldersbekymmer England

Hjälp den åldrade

Läkares Råd