välbefinnande

Bara 2 timmars motion per vecka kan kompensera skadorna på dricks

välbefinnande Bara 2 timmars motion per vecka kan kompensera skadorna på dricks
Anonim

Cykling, gå en promenad eller trädgårdsarbete i två och en halv timme i veckan kan kompensera den dödliga effekten av att dricka för mycket alkohol, föreslår ny forskning.

Resultaten från studien visar att även den rekommenderade veckotiden på 150 minuter med måttlig träning kan avbryta den extra risken för hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer som är knutna till regelbundet att dricka alkohol.

Studien, publicerad i British Journal of Sports Medicine, är den första i sitt slag för att indikera att fysisk aktivitet har potential att bota vissa av de därmed sammanhängande skadliga effekterna av att dricka, inklusive cancer, hjärtsjukdom och stroke.

Den nya forskningen vid University College London och University of Sydney fann att drickande - även inom riktlinjer - ökar risken för tidig död med minst 16 procent och cancer med 47 procent. Analysen påpekade också att även "tillfällig dricks" var förknippad med en högre cancerrisk.

Forskarna tror att att dricka alkohol och träna delar en liknande metabolisk väg i kroppen men arbetar i motsatta riktningar. Alkohol tvingar levern att överge sitt arbete att bli av med fettsyror, övning gör det omvända och använder upp fett som bränsle. Så att dricka är skadligt för hälsan, men träningen är skyddande. Emmanuel Stamatakis, docent i träning, hälsa och fysisk aktivitet vid Sydney University sa:

"Våra resultat ger ett ytterligare argument för den roll som (fysisk aktivitet) som ett medel för att främja befolkningens hälsa, även i närvaro av andra mindre hälsosamma beteenden. Vår relevans av våra resultat framhävs ytterligare av den nyligen uppdaterade alkoholen konsumtionsriktlinjer granskning av brittiska chefläkare som fann att risken för cancerdödlighet börjar från en relativt låg nivå av alkoholkonsumtion. "

Studien använde hälsodata för att titta på alkoholanvändning och träningsnivåer på 36.370 personer i England och Skottland över 40 år. Cirka 14 procent var livslånga avstängare och tidigare drinkare, medan 13 procent översteg det rekommenderade veckotalet maximalt - 14 enheter för kvinnor och 21 för män.

Forskare fann även att det här var en högre risk för död för de som drack inom de rekommenderade gränserna men inte uppfyllde minsta instruktionsriktlinjer, men risken minskades eller avbröts för dem som var fysiskt aktiva.

Om vi ​​tränar betyder det att vi inte behöver oroa oss för vår alkoholkonsumtion?

Inte så fort. Kevin McConway, professor i statistik vid Open University, säger att det inte är så många olika anledningar. "Han varnar:

"Det är möjligt att förändringarna i riskmönster hos personer som utövade inte var på grund av övningen, men på grund av något annat som just råkade vara annorlunda."

Prof Matt Field, professor i psykologi, University of Liverpool, en del av UK Center for Tobak och Alkoholstudier, sa att denna forskning har några klara slutsatser att förhållandet mellan att dricka alkohol till överskott och ökad risk för död är signifikant svagare hos människor vem är fysiskt aktiva. Men ger råd om sina begränsningar. Han säger,

"Men människor som redan är sjuk kan vara mindre aktiva än de som är friska och forskarna kunde inte titta på rollen som olika typer av dricks. Vi vet inte hur dessa resultat kan generaliseras till yngre vuxna, särskilt om de i första hand bingar drick istället för att sprida sina alkoholenheter under veckan. "

Hur mycket ska du dricka och träna?

Nuvarande rekommendationer är att kvinnor ska dricka högst 14 enheter alkohol per vecka (2-3 per dag) och män inte mer än 21 per vecka (eller 3-4 per dag). Dr Dawn Harper, GP, rekommenderar att du håller dig inom de rekommenderade gränserna per dag och ger din lever minst två alkoholfria dagar i veckan.

Och för motion, rekommenderar NHS-riktlinjerna att vuxna i åldrarna 19-64 deltar i 150 minuters måttlig aerob träning varje vecka (det är 30 minuter om dagen måndag-fredag). Fördelarna med en hälsosam livsstil som innehåller rutinmässig träning är välkända och har bevisats gång på gång.

Läkares Råd