infektioner

Jag har bältros - är jag smittsam?


infektioner Jag har bältros - är jag smittsam?
Anonim

Fråga

Min läkare berättar att jag har bältros.

Blåsorna läker upp, men smärtan är fortfarande kvar. Jag ska jobba som tidigare. Jag är oroad över att jag kan orsaka problem genom att vara i kontakt med andra.

Är jag en risk för andra?

Folk frågar mig, "har du ont?" Jag säger nej, även om jag är, eftersom jag inte vill tro att jag riskerar dem.

Ska jag undvika vissa grupper? Har jag slutat att vara en risk för andra? Om inte, när?

Svar

Direkt kontakt med bältros kan ge vattkoppor till någon som inte redan har haft det, men bara när blåsorna är närvarande.

Infektionsviruset koncentreras i vätskan inuti dem. Bältros upphör att vara ett problem för andra när blåsorna har torkat upp helt, trots att märkena kvar på huden kanske inte har blivit borta helt.

Medan smittsam är det troligen bäst att de undviker kollegor och vuxna vänner och familjer som inte tidigare haft vattkoppor, de som försöker bli gravida och gravida kvinnor.

Hur smittsamt man beror i stor utsträckning på utslagets utsträckning och ställning, hur utsatt det drabbade området är och hur illa blåsande och gråtande det är.

Tyvärr är smärtan inte en indikator på huruvida du är smittsam eller ej. Det är möjligt att vara smittsam och smärtfri och vice versa.

Utsläppen rensar vanligtvis inom 2-3 veckor. Nerverna är ofta i flera veckor mer än hudutslaget, och kan vara i månader eller år hos en liten minoritet drabbade, särskilt de äldre.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd