hjärta och blod

Det hände mig ... familjehyperkolesterolemi

hjärta och blod Det hände mig ... familjehyperkolesterolemi
Anonim

Du kan vara smal, passform och till synes hälsosam, men har fortfarande farligt höga kolesterolnivåer.

Minst en av 500 personer har familjehyperkolesterolemi (FH). Detta är ett ärftligt tillstånd som orsakar kolesterolnivåer ofta dubbelt och ibland fyra gånger vad som anses vara normalt.

Risk

Ökad kolesterol är en av de tre stora riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom, de andra två är rökning och högt blodtryck.

Kolesterol är dock en tyst mördare eftersom det ofta går oupptäckt och obehandlat, vilket innebär att det första symptomet som någon kan uppleva kan vara angina eller till och med hjärtattack.

Att ha höga nivåer av LDL - vad vi kallar dåligt kolesterol - kan leda till hjärt-och hjärtinfarkt eftersom det kommer in i våra blodkärlband, förvränger och smalnar dem och därigenom begränsar blodflödet till hjärtat.

ärvda

Till skillnad från upphöjt kolesterol orsakat av dålig kost och livsstil är FH ett ärftligt tillstånd, gått ner genom generationerna via en felaktig gen.

Av de uppskattade 120 000 personer som bor i Storbritannien med FH har endast 15 åringar någonsin diagnostiserats.

Det betyder att de odiagnostiserade kan vara i allvarlig risk för en tidig hjärtinfarkt.

Varningsskyltar inkluderar tidig hjärtsjukdom i nära familjemedlemmar och ibland finns en blek ring runt irisen eller svullnad på senorna på baksidan av knogarna eller fotleden, allt orsakad av högt kolesterol.

Men det är inte lätt att se och är inte ofta närvarande. Så det är mer sannolikt att det är en plötslig tidig död att varningarna leder till att FH kan springa i familjen, som den 34-årige Rachael Hall upptäckte.

"Eftersom FH är en ärftlig störning, är det ofta en historia av tidig hjärtsjukdom hos föräldrar och morföräldrar. I min familj dog min mormor mormor vid en ålder av 61 år och min mormors farfar drabbades av en dödlig hjärtinfarkt vid 30 års ålder.

"Det var därför min mormor organiserade blodprov för min mamma, som befanns ha höga kolesterolnivåer, " förklarar Rachael.

Testning

Både pojkar och flickor födda till en förälder med FH har 50 procent chans att erva tillståndet.

"När jag var ungefär tre år gammal hade jag testat mitt blod och, som min syster, befanns jag ha höga nivåer av kolesterol som vår mamma. Vi hade tur att känna till vår familjehistoria eftersom tidig behandling av detta tillstånd är avgörande.

FH diagnostiseras vanligtvis vid en lipidklinik. Din läkare kan hänvisa till en om ditt blodprov visar ditt LDL-kolesterol är 5 eller högre och om du har haft hjärtinfarkt i ung ålder eller om andra familjemedlemmar har haft tidig hjärtsjukdom eller en FH-diagnos.

Om du eller din partner har FH är det viktigt att ditt barn testas innan de fyller 10 år.

Rachael hade både hennes döttrar, Jessica, 10 och Amy, 8, testad för höga kolesterolnivåer. "Amy har visat sig ha väldigt höga kolesterolnivåer som jag och min mamma, så nu går vi till en lipidklinik för att få våra blod tas var sjätte månad.

"Kliniken rekommenderade också Heart UK - kolesterol välgörenhet, som har en vital hjälplinje."

Hälsosam livsstil

Personer med FH rekommenderas att inte röka, att ta regelbunden träning, behålla sitt alkoholintag inom de rekommenderade nivåerna och upprätthålla en hälsosam vikt och kost för att hålla kolesterolhalterna nere.

"Jag tycker inte att FH kontrollerar min livsstil, men jag kommer ihåg att äta skolmiddagar med kokta potatisar, inte chips!" säger Rachael.

"Men det är inte ett offer för att skära ut onödiga mättade fetter för mig själv och mina döttrar är ett hälsosamt val för alla, oavsett om du har FH eller inte."

Diet

Linda Main, dietisk rådgivare vid Heart UK, som utarbetade den långsiktiga kosten, Den Ultimate Cholesterol Lowering Plan (UCLP), håller med om: "Det är viktigt för dem med FH att följa en diet som är låg i mättade fetter för att minska kolesterol.

"Byt ut mättade fetter med omättade fetter, så undvik smör och fettmjölksfetter, fett kött och köttprodukter och välj fetter med hög omättade fettsyror som olivolja, solrosolja eller sojaolja.

"Ät mycket oljig fisk, som är rik på omega-3 fetter och kan bidra till att förbättra cirkulationen.

"Undvik salta livsmedel, som bearbetad mat, vilket ökar blodtrycket. Inkludera fullkornsstärkelse eller fullkornsstärkelse, som spannmål, pasta och bröd i din kost.

Havre, som gröt, innehåller en form av löslig fiber som hjälper till att minska kolesterolnivån, liksom pulser som bönor och ärter.

"Använd produkter, såsom Flora Proactive och Benecol-sortimentet, eftersom det är viktigt att ha 2-2, 5 g per dag växtsteroler och stanoler för att sänka kolesterol."

Sojamad och nötter hjälper också till att upprätthålla hälsosamma kolesterolnivåer.

"Nyckeln är att alltid kontrollera etiketter för livsmedelsförpackningar. Många mättade fetter är 5g eller mer per 100g. '

Undersökning

Konsultläkare och endokrinolog, Dr John Reckless, anser att alla första graders släktingar till patienter med FH ska screenas för tillståndet.

"Om obehandlad kommer cirka 50 procent av männen och 30 procent av kvinnorna med FH att utveckla hjärt-kärlsjukdomar vid 55 års ålder.

Risken för dödlig hjärtinfarkt före 40 års ålder är signifikant högre hos personer med FH och ungefär en tredjedel av personerna med detta tillstånd visar inga symtom förrän plötslig hjärtdöd.

"Wales har påbörjat ett nationellt screeningsprogram för FH och vi skulle vilja se detsamma i övriga Storbritannien. I cirka tre av fyra FH-fall kan ett genetiskt test avslöja vilken förändrad gen och vilken typ av FH du måste underlätta rätt behandling.

"Positiva tester hjälper till att identifiera andra nära familjemedlemmar med FH. Detta kallas kaskadtestning och är avgörande med tanke på att de flesta människor med FH kommer att ha minst två andra drabbade första graders släktingar, till exempel en bror, syster, förälder eller barn.

För mer information besök Heart UK.

Andra läser också:

Stillbirth: Att hitta ut din bebis har dött är förödande. Du bör erbjudas support och dina alternativ förklaras för dig.

Stillbirth och missfall: var kan man få stöd: Det kan vara svårt att uttrycka sorg och förlust efter en födsel eller missfall, men rådgivning kan hjälpa till.

Barnsdöd: SIDS är den vanligaste dödsorsaken hos nyfödda barn i Storbritannien.

Läkares Råd