sexuell hälsa

Är ditt sexliv lagligt?


sexuell hälsa Är ditt sexliv lagligt?
Anonim

Människor frågar ibland om vad de har gjort i sängen är lagligt eller inte. Detta är inte helt överraskande, förrän helt nyligen, var vissa sexuella aktiviteter mot lagen i Storbritannien - även mellan man och fru.

Situationen var mycket mer restriktiv i många delar av USA. Och i ett antal andra länder är förbuden mot vissa ganska vanliga former av sexuellt beteende fortfarande ganska allvarliga - så var försiktig!

Lyckligtvis har lagar tenderat att växa ganska liberalare under det 21: a århundradet, så i västländer finns det nu mycket lite som ett vuxenpar (heterosexuellt eller homosexuellt) kan göra tillsammans som kan leda till konflikt med lagstiftningen.

Det är sant att lagen om sexuella övergrepp (England), som infördes av Labour Government 2003, skapade flera nya sexuella brott.

Men denna lag och dess skotska motsvarighet är mest osannolikt att skapa några problem för vuxna brittiska par - om de inte är oklara nog att göra något som kan ge upphov till andra människor, som att ha sex på ett offentligt ställe.

Till exempel, sommaren 2015 hittade ett par sig före en domare efter att ha deltagit i oralsex medan de satt bland publiken vid en musikutsändning från festival i Hyde Park.

I den här artikeln ska vi titta på olika former av sexuell aktivitet och deras förhållande till lagen i Storbritannien, Amerika och på andra håll.

Oralsex

I motsats till vad vissa människor tycker har oralt kön aldrig blivit särskilt förbjudet enligt någon brittisk lag.

Men i USA var det olagligt i vissa stater tills långt in i det 21: a århundradet. Till exempel, i Louisiana fanns det anti-oral sex lagen till 2011; Det användes främst mot fattiga afroamerikanska kvinnor, som tjänade pengar genom "oral prostitution".

Men sedan ett nyligen beslutat högsta domstolen, faller fellatio och cunnilingus inte nu för att få dig åtalas i Amerika. Ändå började politikerna i delstaten Virginia sommaren 2013 göra ett försök att göra oral kärlek spela olagligt igen.

Annanstans kan saker vara olika. Oralsex har nyligen legitimerats i Singapore, men det är bara tillåtet för heterosexuella. I Indien, Kama Sutras land, är det förbjudet.

Analsex

I England var anal (rektalt) kön - även mellan man och fru - tekniskt en allvarlig brottslighet fram till 1990-talet.

Traditionellt har det förekommit mycket allvarliga straff (även vid en tidpunkt döden) för detta brott, vilket ofta kallades "brott mot naturen".

Under senare tid användes "anti-sodomy law" sällan mot någon heteroseksuell, utom i fall där kvinnan hävdade att hon hade tvingats in i den. Nästan alla offer för lagen var homosexuella män.

I USA var liknande repressiva lagar i kraft i många stater tills långt in i detta århundrade. Men sedan landmärket 2003 Supreme Court fallet Lawrence mot Texas, verkar det osannolikt att någon (heterosexuell eller homosexuell) skulle bli debiterad för att ha analsex.

Men i andra delar av världen finns det ofta mycket svåra lagar som förbjuder rektal samlag. Det som vanligtvis händer är att myndigheterna använder sin lagstiftning speciellt mot homosexuella män. Men det kan också användas mot heterosexuella par.

I 2016 finns det fortfarande cirka 30 länder där heteroseksuella rektala samlag är olagligt.

Bondage och sado-masochism (S & M)

Bondage spel, spanking och liknande är inte förolämpningar i Storbritannien, förutsatt - och detta är mycket viktigt - att båda parter samtycker till.

I fall där ett av paret inte samtycker, blir det omedelbart den här typen av aktivitet till vanligt angrepp.

Även om det finns ömsesidigt samtycke är det faktiskt våld i sovrummet definitivt olagligt. Den ganska vanliga brittiska praxisen att piska en sexpartner är en viss gränsaktivitet, men i praktiken är åtal väldigt sällsynta - utom när en partner hävdar att de tvingades bli piskade.

Detsamma är i stort sett sant i USA, även om vissa stater har specifik lagstiftning mot vad som kallas "BDSM" -aktiviteter. BDSM omfattar flera betydelser: bondage, bondage och disciplin, dominans och inlämning och sado-masochism.

Användning av sexleksaker

I Storbritannien har det aldrig funnits någon särskild lag mot vibratorer och andra sexleksaker, men i 1700-talet fanns människor ibland fängslade för att försöka importera dildor från Frankrike.

I Amerika har saker varit väldigt olika. Vibratorer och liknande anordningar har blivit bannade i många södra och mellanstatliga stater. Så sent som 2009 upprätthöll Alabama högsta domstolen en anti-dildo lag.

I Indien förbli illegal användning (och import) av sexleksaker 2015 enligt avsnitt 292 i strafflagen, så det är troligen bäst att inte packa en vibrator i ditt bagage när du går ut för att besöka Taj Mahal.

Exhibitionism

Se separatartikeln om exhibitionism.

I princip borde du inte få bära i Storbritannien och ha sex i allmänhet. I Storbritannien är det bra för dig och din partner att ha sex på (säg) en avskild strand där ingen kan se dig.

Men engelsk lag ändrades 2003 för att skapa ett nytt brott som kallas exponering, och Skottland och Nordirland har nu infört liknande lagar.

voyeurism

De ganska nya brittiska lagarna om detta ämne förklaras i vår egen artikel om voyeurism.

Lesbisk sex

Lesbisk kärlekstillverkning har aldrig varit olagligt i Storbritannien eller hennes tidigare imperium. Det hävdas vanligtvis att detta berodde på att lagstiftare inte vågade visa Queen Victoria en proposition som beskriver lesbisk sex.

En mer sannolik faktor är den otvivelade sanning som många män i hemlighet hellre godkänner av fysisk kontakt mellan kvinnor.

I Amerika och andra länder har lagstiftare sällan lyckats formulera någon lag som specifikt förbjöd kvinnligt kvinnligt kön.

Dock visas fortfarande skrämmande diskriminering och jämn våld mot lesbiska i vissa länder, i synnerhet Sydafrika.

Gay manligt kön

Sexuella relationer mellan män har blivit föremål för de mest fruktansvärda rättsliga påföljderna i många länder. I England avskaffades dödsstraffet för homosexuella handlingar endast 1861.

Men samtycke mellan vuxna män är nu lagliga i de flesta västerländska nationer. Men var försiktig när du reser utomlands: Från och med 2015 förbjuder omkring 79 länder sexuell kontakt mellan män - och i åtta av dem kan straffet bli död.

Otrohet

Fram till 1800-talet var äktenskapsbrott olagligt i England - där lagen hänvisade till den genom den pittoreska termen "kriminell samtal".

Naturligtvis är extramarital kön nu helt lagligt i alla europeiska länder.

Men i Mellanöstern bör de som överväger en angelägenhet ta varning: äktenskapsbrott är fortfarande olagligt i minst 16 muslimska länder. Och straffet för att bryta den lagen kan vara vilselös - speciellt för kvinnan.

År 2015 avkodade Sydkorea äktenskapsbrott. Det är dock fortfarande olagligt i Taiwan och Filippinerna.

Och otroligt stannar det utomjordiska könet mot lagen i 21 stater i USA - inklusive Massachusetts, Michigan, Oklahoma och Wisconsin. Straffet sträcker sig från fängelse i Michigan till en dollar på 10 dollar i Maryland.

Andra läser också:

Bondage: vad är det?

Exhibitionism innebär att du utsätter din kropp för sexuella ändamål, särskilt på en allmän plats.

Voyeurism: när voyeurism blir anti-social?

Muntlig sex: Vilka typer finns det?

Läkares Råd