sexuell hälsa

Är smärta under samlag allvarligt?


sexuell hälsa Är smärta under samlag allvarligt?

Hon fick livmoderhalscancer som 23-åring – vill uppmana alla att ta sitt cellprov - Nyhetsmorgon (T (Juli 2019).

Anonim

Fråga

Jag upplever smärta under samlag. Jag vet att detta kan bero på att känna sig spänd tillsammans med åtdragning av vaginala muskler.

Men jag har också en brännande känsla efteråt. Vid samtalet brinner ingången till vagina och är smärtsam.

Jag har haft tröst i det förflutna och är inte säker på om det är relevant, men jag är orolig att det kan vara något mer allvarligt.

Svar

Ledsen att du har varit så orolig. Jag tror inte att du har något riktigt allvarligt, så försök att inte bli förskräckt. De möjliga diagnoserna innefattar:

  • En infektion.
  • Emosionell åtdragning av vaginala muskler - som du föreslår. Detta kallas "vaginismus".
  • Ett nyligen erkänt tillstånd som kallas "vestibulo-vulvitis". Det har blivit uppenbart sedan omkring 2000 att många kvinnor lider av denna inflammation i vagans öppning.

Du behöver nu se en expert som kan ta vattpinnen och andra exemplar - och vem kan då göra en diagnos. Den typen av riktigt sakkunnig läkare finns hos en klinisk genitourinary medicine (GUM).

Det finns hundratals sådana kliniker inom räckhåll för dig i Storbritannien, nästan alla drivs av NHS - och därför gratis. Allt du behöver göra är att ringa ditt närmaste stora sjukhus - och be att prata med GUM-kliniken. Kliniken kommer att fixa dig med ett möte som ses snart.

Lycka till.

Med vänliga hälsningar

Dr David Delvin, GP

Läkares Råd