välbefinnande

Är det demens eller helt enkelt glömska?

välbefinnande Är det demens eller helt enkelt glömska?
Anonim

Det finns cirka 850 000 personer i Storbritannien i dag lever med demens och diagnoserna ökar. Faktum är att experter förutspår att det kommer att finnas över en miljon människor med tillståndet före 2025 och över två miljoner år 2050. Det är verkligen något som jag frågas om med ökande frekvens vid operationen, antingen av personer som är oroade över sitt eget minne eller av de ängsliga om deras närmaste och käraste .

Så hur berättar du skillnaden mellan glömska och tidig debatt? Egentligen kan det vara ganska svårt i sjukdomens inledande skede men jag försöker rädda många av mina patienter, att en del glömska i medelåldern och bortom är faktiskt ganska normal.

Resväska av minnen

Jag tänker på vår minnesbank som en resväska. När vi är födda har vi en tom resväska och alla våra erfarenheter passar lätt i det fallet. När vi når våra trettiotalet och fyrtiotalet börjar resväskan bli ganska full och vid en tidpunkt blir det absolut rammat så att varje gång vi sätter in något i det, måste något annat falla ut.

Analysen är inte perfekt eftersom det är de senaste händelserna som inte behålls när vi förlorar vårt minne. Jag har träffat så många demenssjukare under åren som inte kan för deras liv komma ihåg vad de åt till frukost den dagen men kan berätta i stor detalj upplevelser av krigstid eller deras bröllopsdag för många decennier tidigare. Men analogien hjälper många att förstå varför det är lätt att bli mer glömskt när vi åldras.

Var satte jag min bilnyckel?

Vi har alla gått in i ett rum för att hämta något bara för att glömma vad det var vi letade efter och måste återfå våra steg för att jogga våra minnen. Det är normalt. Det är helt normalt att glömma var du sätter dina bilnycklar till exempel. Det som inte är normalt är att glömma vad de är för!

Ibland misplacerar saker som vi alla gör från tid till annan men patienten som gör det dagligen kan vara oroande.

Andra saker som ringer larmklockor för mig inkluderar inte bara felaktiga saker men sätter dem på konstiga ställen. Så att lämna bilnycklarna på sängbordet och glömma var du har lagt dem skulle inte oroa mig, men att förlora dem och hitta dem i kylskåpet skulle.

Andra symtom är att glömma namn och ansikten, gå vilse runt tidigare kända omgivningar och kämpa för att hitta rätt ord. Någon med demens kanske söker efter deras bilnycklar, till exempel, men fråga om du har sett "tändningen" eller "låset". Frestration är ofta en funktion som är helt förståelig och släktingar säger ofta att tillsammans med minnesproblem har personen blivit mer irriterad eller mindre sällskaplig eftersom de förlorar förtroendet för sig själva.

Om du känner igen dessa tecken i dig själv eller någon nära dig, är det viktigt att du checkar ut av vårdgivaren, men bara för att försäkra dig om att de flesta människor jag ser är oroliga över deras minne, alls inte dementerade. Deras resväskor är bara fulla.

Läkares Råd