äta nyttigt

Är grapeseed den nya friska oljan på blocket?

äta nyttigt Är grapeseed den nya friska oljan på blocket?
Anonim

I åratal har olivolja blivit hyllad som den hälsosammaste oljan tack vare dess förmåga att sänka kolesterol och packa en antioxidantstans. Men det kan inte vara lika bra för hjärthälsa och förebyggande av diabetes som en gång trodde och enligt forskare är druvutsolja, som är hög i linolsyra, bättre .

Forskarna från Ohio State University fann att män och kvinnor med högre linolsyra nivåer, som innehåller omega-6-fettsyror, är essentiella för hjärtsjukdomar, inflammation och också har smalare kroppar och mindre fett runt sina vitala organ. Att ha en smalare kropp kan förlänga en persons livslängd eftersom det gör det möjligt för dem att förbli aktiva längre. Högre linolsyranivåer innebär också en lägre sannolikhet för insulinresistens, vilket är en föregångare till diabetes. Martha Belury, professor vid Ohio State University säger,

"Detta resultat kan ha uppenbara konsekvenser inte bara för att förebygga hjärtsjukdomar och diabetes, men det kan också vara viktigt för äldre vuxna eftersom högre magert kroppsmassa kan bidra till ett längre liv med mer självständighet."

Linolsyra är en fleromättad omega-6-fettsyra som finns i nötter och feta fröer, inklusive oljor som vallmofrö, solros, hampa, majs, sesam och valnöt.

Forskargruppen tittade också på hälsoeffekterna av oljesyra, canola, jordnötsolja, macadamia och solrosolja, liksom långkedjiga omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk inklusive lax och tonfisk. Även om inflammation minskade när blodhalten av dessa fettsyror ökade, visade sig högre nivåer av oljesyra eller långkedja omega-3 inte ha någon relation till kroppssammansättning eller tecken på minskad diabetesrisk trots långvariga rekommendationer som människor äter mer av dessa " friska "fetter.

Vilka är fördelarna med alla olika typer av olja?

  • Olivolja: Mer än tre fjärdedelar av fettet i olivolja är enomättad, den typ som sänker LDL eller "dåligt" kolesterol. Extra jungfruolja är också fylld med antioxidanter som kallas polyphenoler som kan skydda mot hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.
  • Rapsolja: Förpackad med hjärt-sunda enomättade fetter innehåller den hälften av mättat fett av olivolja. Den har den lägsta mättad fetthalten i alla oljor - bara 7%. Det är också en källa till antioxidant vitamin E. Till skillnad från många andra oljor innehåller den också lite omega-3-fetter.
  • Grapeseed oil: Den innehåller omega-6 fleromättade fetter, essentiella fetter som kroppen inte kan göra och måste därför levereras genom diet. Grapeseed olja är också en källa till antioxidanter, som kan hjälpa till att bekämpa fria radikala skador som kan leda till sjukdom.
  • Solrosolja: Belastad med fleromättade fetter, det är också den bästa källan till E-vitamin av alla oljor.
  • Cornolja: Mer än hälften av fettet i majsolja är fleromättat fett, mest i form av linolsyra. Cornolja är också naturligt rik på växtsteroler, föreningar som har visat sig sänka kolesterol
  • Jordnötsolja: Det här är ett bra hjärtsundat, eftersom över hälften av fetterna är monounsaturerade. Också en rimlig källa till E-vitamin, som behövs för stark immunitet och rynkfri hud.
  • Linfröolja: Vanligtvis kallad linfröolja, den är unikt laddad med ett omega-3 fleromättat fett kallat alfa-linolensyra, vilket gör det till ett bra val för vegetarianer eller personer som inte äter fisk.
  • Kokosolja: En bra källa till medelhaltiga fettsyror, vilket gör det utmärkt för matsmältning. Kokosolja är också hög i laurinsyrahalt, som potentiellt kan bekämpa infektioner. Det förlorar inte dess hälsoegenskaper när den upphettas till höga temps, så det är utmärkt för matlagning.

Nyhetsbrevet levererar de senaste hälsosamma levande nyheterna direkt till din inkorg. Se till att du aldrig saknar dig genom att anmäla dig här ...

Läkares Råd