hjärta och blod

Kan cannabis göra min hjärtslag oregelbunden?

hjärta och blod Kan cannabis göra min hjärtslag oregelbunden?
Anonim

Fråga

Förra året rökte jag cannabis och drack små mängder på helgerna.

Jag var också en vanlig rökare.

Efter att ha röjt cannabis för avkoppling för en stund, hade jag plötsligt utbrott av svåra symptom som ett dunkande racinghjärta, känslan av att jag skulle flytta mina tarmar, känna mig extremt kall, gå ut och inte kunna gå.

Mitt hjärta skulle gå helt utom kontroll och slå omkring 170 slag per minut. Alkohol hade samma effekter.

Jag hittade det här väldigt nödande. Jag har gett upp att röka cannabis och dricker och får inte längre alla symtom men får nu panikattacker.

Min läkare säger att jag har SVT. Kan du snälla berätta mer än detta. Jag vet inte vad det betyder, om det finns någon behandling och hur jag vet om jag ens har fått det.

Jag vill också börja med en drink ibland. Är det klokt?

Svar

Dessa plötsliga episoder av hjärtinfarkt kan vara väldigt alarmerande, även om problemet ofta kan lösas och är mindre hotande för din hälsa än vad det känns.

Din läkare har diagnostiserat SVT eller supraventrikulär takykardi. Detta innebär en snabb hjärtfrekvens orsakad av onormal aktivitet inom hjärtans normala elektriska krets.

Den normala hjärtslaget produceras av en elektrisk impuls som börjar i hjärtans pacemaker (kallas sinoatriella noden) och sprids utmed speciellt modifierade hjärtmuskelfibrer som orsakar de övre kamrarna (atria) och sedan de nedre kamrarna (ventriklarna) att komma i kontakt med.

Detta pumpar blodet genom hjärtat och runt cirkulationssystemet.

De elektriska impulserna förekommer i en stadig rytm så att hjärtat regelbundet träffar ett visst antal gånger i minuten.

Men när det här systemet är upprörd kan impulserna komma närmare varandra, vilket ökar hjärtfrekvensen (antal slag per minut) eller de kan förlora en viss regelbundenhet och förändra hjärtrytmen.

Detta kan ge känslan av ett snabbt, bultande och eventuellt oregelbundet hjärta.

Alkohol är väl dokumenterad för att öka känsligheten hos syndoatriell nod, vilket orsakar denna situation.

Andra ämnen, som koffein, kan också ha denna effekt. I ditt fall är det troligt att cannabis också har bidragit till denna ökade känslighet hos din nod.

Behandlingen för SVT kan undvika saker som kan fälla ut attacker, såsom alkohol och cannabis, även om tillståndet kan uppstå spontant utan en uppenbar orsak.

Det finns mediciner, såsom verapamil eller beta-blockerare (t.ex. propranolol eller atenolol) som också kan hjälpa till. Om problemet fortsätter, skulle jag råda dig att prata med din läkare ytterligare.

Han eller hon kommer att kunna ge dig mer råd, både på behandlingar för att förhindra attacker och på tekniker som kan användas för att stoppa en attack när den har börjat.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd