välbefinnande

"Jag är en end-of-life doula"

välbefinnande "Jag är en end-of-life doula"
Anonim

Hej jag heter Anna, och jag är en livslängd doula. Jag hjälper människor som lever med att dö.

De flesta av oss vet om birth doulas, men många av oss har inte ens hört talas om en livslängd doula. Ibland kallas vi döds-doulas, dödsmorskor, slutföräldrar eller livsmedlemmar. Yrket är fortfarande väldigt nytt, men orsaken till detta är mycket gammal. Vi fruktar döden så vi pratar inte om det. Problemet är att vi behöver prata om det, och jag har gjort det tillräckligt länge för att veta att folk vill prata om det. De vet bara inte hur.

Det finns ingen oundviklighet i livet som vi är mindre förberedda än än döden.

Precis som en födelsedula ger stöd och vägledning till mödrar och mödrar i födseln och i början av livet ger doulas för de döende praktiskt och känslomässigt stöd i livet. Födelseduler finns där för livets soluppgång och dödsdulas bevittnar sin inställning.

Det finns ingen oundviklighet i livet som vi är mindre förberedda än än döden. Var är vår vägledning för denna universella händelse som vi alla kommer att möta? Varför lär vi inte folk hur man dör? Varför lär vi inte folk hur man ska leva efter någon som de älskar har dött? Vi behöver ändra det här. Vi behöver utrusta människor med de verktyg som de behöver hantera. Detta är en del av vilken livslängd doulas gör. Vi pratar om döden, med de levande och de döende.

Varje slutet av livet doula kommer att medföra en annan färdighet satt till sitt arbete. De kommer att vara tydliga från det första mötet vad de kan och inte kan göra. Här är några av vad jag kan göra:

Jag tar barn till parken och hjälper till att svara på deras frågor. Jag hjälper till att skapa minneskrinar. Jag går hunden. Jag hjälper till att hålla huset rent och laga tröstande mat: Jag vet att det är det sista som någon kommer att tänka på men alla kommer att behöva det.

Jag ska arbeta med avancerad vårdplanering och direktiv. Jag kommer att vara där för att kontakta läkare och hjälpa till att översätta medicinsk jargong. Jag ska fråga läkare de glömda frågorna i överväldigande medicinska möten. Jag ska interagera med vårdbyråer och hospices.

Enda livet doula roll är mycket flexibel. Det är centrerat kring människor och skräddarsydda för individer.

Jag spenderar tid med de döende. Jag kan underlätta de svåra och nödvändiga samtalen med sina nära och kära. Och när ögonblicket kommer och går, är jag där för de förlorade. Jag kan hjälpa till med begravningsarrangemang och planer för kölvattnet. Om du vill hålla din älskade hemma efter att de har dött, kan jag hjälpa dig att göra det också.

Ibland jobbar jag bara med de döende. Vid andra tillfällen kommer jag bara att arbeta med familjen och vännerna, stödja dem och ge dem förtroende och styrka att ta hand om sin älskade.

Enda livet doula roll är mycket flexibel. Det är centrerat kring människor och skräddarsydda för individer. Jag kommer inte någonsin att driva mina egna idéer eller ålägga min tankesätt. Jag kommer att diskutera deras behov och min förmåga att träffa dem. Jag kommer att ta reda på vad som är viktigt för mina kunder. Jag kommer att fråga dem direkt, "Vad vill du och behöver?". Och jag ska verkligen lyssna. Ibland kan jag inte göra allt själv, men jag kommer alltid att försöka hitta ett sätt att få det gjort.

Atul Gawande skrev "Vårt ultimata mål är ju inte en bra död utan ett bra liv i slutet.". Detta är själva hjärtat och essensen av vad en livslängd som Doula hoppas göra.

Att vara en doula handlar inte om någon av de stora sakerna. Faktum är att stora gester kan vara helt borta: det är enkelheten hos människor som bryr sig om att nå ut till människor i nöd. Det är förtroendet att vara kvar i processen tills slutet. Det är det varma leendet, den delningen av en tystnad eller en favoritlåt. Alla dessa små saker kan bidra till att bygga ett acceptans av livet som ebbar iväg och kan erbjuda styrka och styrka för den nödvändiga tysta släppningen.

Doulas går tillsammans med dig och vittnar om erfarenheten. Vi kommer aldrig att berätta vad du ska göra i slutet av ditt liv, vi är bara där för att hjälpa dig att leva det bästa och enklaste sättet vi kan.

För att komma i kontakt med Anna, hitta henne på Twitter, eller på endoflifedoula.co.uk

Läkares Råd