välbefinnande

"Jag trodde jag var för ung för cancer"


välbefinnande "Jag trodde jag var för ung för cancer"
Anonim

Matt Wakefield, 29, är en hotellmottagare från Dudley, nära Birmingham. Han var bara 20 när han fick reda på att han hade testikelcancer. Han berättar för sin historia.

Hitta en klump

När jag först kände en klump i min vänstra testikel var storleken på en ärt, och jag avskedade den som "bara en klump".

Som de flesta pojkar min ålder spenderade jag min tid att dricka med kompisar och jaga tjejer. Cancer var det sista jag tänkte på.

Men sju månader senare märkte jag en smärta i samma testikel. Jag kände igen det, och den här gången var det två fingers bredd.

Min mamma såg upp den i en medicinsk referensbok. Det var första gången jag hörde ordet "cancer" som nämns.

Undersökningen

Jag tänkte inte ett ögonblick att cancer applicerade på mig - jag var så ung. Men jag ringde min GPs operation nästa dag och förklara vad jag hade hittat. Jag fick ett möte en halvtimme senare.

Min doktor sa att klumpen var antingen en cyste eller en tumör och han bokade mig för att se en specialist på mitt lokalsjukhus. Specialisten verkade väldigt seriös under undersökningen.

Efter att ha lämnat rummet för några minuter, återvände han och berättade att han var ledsen. Han misstänkte testikelcancer.

Chans att överleva

Jag hade aldrig hört talas om testikelcancer före, och diagnosen slog mig som en tegelsten. Jag frågade om jag skulle dö, och jag fick veta att jag hade en 90 procents chans att överleva.

Jag kände mig omedelbart svag och var tvungen att ligga på sängen. Det var en sådan chock.

När nyheterna sjönk, berättade konsulten för mina föräldrar. Min mamma bröt in i tårar och min far, som framgångsrikt hade kämpat magecancer nio år före, var i chock.

Var min snabbmat kost att skylla?

Jag vet nu, jag hade tur att min klump var smärtsam eftersom det fick mig att söka råd. De flesta testikulära klumpar är inte. Och medan jag trodde jag var ung kan testikelcancer påverka pojkarna så unga som 15 år och i allmänhet upp till 44 års ålder.

Omkring 2000 män per år diagnostiseras med testikelcancer i Storbritannien - och dessa siffror ökar dramatiskt, även om läkare inte vet varför.

Även om jag inte har någon familjhistoria om testikelcancer: Jag föddes med oscillerade testiklar, som jag hade korrigerat i en operation när jag var nio.

Uppenbarligen ökar oscenerade testiklar avsevärt dina chanser för testikelcancer.

Jag fick också veta att livsstil och kost spelar en roll. Tidigare bodde jag på snabbmat, men det finns inget som en cancerdiagnos för att få dig att förändra dina vägar.

Det första jag gjorde när jag kom hem gjorde mig själv en banansmörgås.

Ta bort min testikel

Jag var tillbaka på sjukhuset en vecka senare för att få bort testikeln. Jag hade inga bekymmer om detta - det är standardbehandling för män med denna typ av cancer.

Jag fick höra att det inte skulle påverka min förmåga att ha sex eller farbarn. Men för att vara ärlig brydde jag mig inte om det. Jag ville bara ha bort.

Två veckor efter operationen fick jag biopsi-resultaten som bekräftade att det var definitivt cancer. Så, åtminstone hade jag förlorat en testikel av en bra anledning.

Jag var tvungen att ha tre veckors strålbehandling efter operationen som fick mig att känna sig illamående och trött. Jag brukade somna på bussen hemma.

Min fertilitet

Innan strålbehandling fick jag varning om att det kunde göra mig oförmäktigt - så jag slog lite sperma som en försiktighet. När de månatliga och därefter årliga kontrollerna kom tillbaka, firade jag fortfarande att leva.

Det var runt det femåriga varumärket som jag träffade Corinne, min fästman. På det tredje datumet berättade jag för henne om min cancer. Jag hade sagt tidigare flickvänner, och endast en hade haft ett problem med det.

När Corinne och jag bestämde att vi ville ha barn, gick jag till sjukhuset för ett fertilitetsprov. Det var ett slag när jag fick veta att jag inte kunde tänka naturligt, men vi hade en plan B: IVF (in vitro-fertilisering).

Twin glädje

Jag bestämde mig för att samla min sperm från mig själv. Resan till fertilitetskliniken, med min spermkolv på passagerarsätet, var den mest nervösa upplevelsen av mitt liv.

Corinne blev gravid vid vårt första försök, och det var en trevlig överraskning att ta reda på att vi väntade tvillingar.

Samuel och Bethany föddes i augusti 2008, tre månader för tidigt.

Innan jag blev diagnostiserad hade jag aldrig hört talas om testikelcancer. Nu ska jag vara säker på att när tiden är rätt kommer Samuel att veta hur man undersöker sig själv och vad man ska kontrollera.

Läkares Råd