sexuell hälsa

Jag har inte haft en period i nio månader

sexuell hälsa Jag har inte haft en period i nio månader
Anonim

Fråga

Mitt problem handlar om menstruation och preventivmedel.

Jag är 25 år och har inte haft en period i nio månader.

Jag har haft olika tester med min läkare och alla tester var negativa. Han sa att vi borde vänta ett tag innan vi vidtar några åtgärder.

Min partner och jag skulle dock vilja ompröva våra preventivmedel.

För tillfället använder vi kondomer, men som långsiktiga partners vill vi använda en mindre omständlig metod.

Med tanke på att jag ännu inte har haft en period kan jag inte gå på pillen.

Med tanke på mina omständigheter vad skulle du rekommendera?

Svar

Att du inte har haft en period i nio månader betyder att du inte ägglossar av någon anledning.

Vanligtvis beror detta på hormonella faktorer. Jag antar att du har haft graviditetstest och att du definitivt inte är gravid.

Jag antar också att blodprovet att du har uteslutit en tidig klimakteriet (en sällsynt orsak till brist på perioder vid din ålder) och en ökad prolactinnivå (prolactin är ett hormon som kan hämma ägglossningen), liksom ett sköldkörtelproblem .

De vanligaste orsakerna är stress och viktminskning.

De flesta kvinnor har en vikt under vilken de inte kommer att ägglossas.

Jag ser från de detaljer som du har angett med din fråga att din vikt ligger på lågsidan.

Det kan vara att du nyligen har förlorat lite vikt (inte nödvändigtvis mycket) och att detta har gjort skillnaden mellan ägglossning och inte ägglossning.

Överdriven träning eller dieting kan också hämma ägglossningen. Om det gäller antingen du är det klokt att sluta. Om du har några problem kring dessa problem skulle det vara en bra idé att diskutera dem med din läkare.

Att inte ha perioder kan vara ett problem ur två synvinklar.

För det första, om du ville bli gravid kan det vara svårt, även om det finns mediciner som kan vara effektiva för att få dig till ägglossning.

För det andra, om du inte har perioder under en längre period, kan din kropp utsättas för låga nivåer av östrogen, vilket kan ge dig en ökad risk för osteoporos.

Det finns ingen bra anledning till varför du inte ska gå på pillan. Du skulle ha så kallade utblodsblödningar (som inte är reella perioder).

När du slutar pillen, om orsaken till din brist på perioder är kvar där, kommer du att vara i samma situation som du är just nu, och om du då vill bli gravid kanske du behöver hänvisas till en specialist för ytterligare undersökning.

Medan du är på pillan skyddar östrogen i pillen dig från risken för osteoporos.

Ett annat alternativ skulle vara det enda progestogen-piller (POP) eller mini-pillen. Detta skulle inte troligen få någon effekt på dina perioder eller brist på dem.

Även om minipillen inte är lika säker som det kombinerade pillret är det fortfarande så säkert som kondomer, om inte mer så.

En annan möjlighet skulle vara en depå progesteroninjektion, men detta kan medföra att ägglossningen förhindras i upp till ett år efter en injektion och kan därför inte vara idealisk i ditt fall.

Ett membran skulle inte påverka din cykel på något sätt, och om det passar dig kan det vara mycket mindre påträngande än att använda kondomer.

Men du kanske inte vill behöva tänka på preventivmedel varje gång du vill ha samlag.

När du väl har tänkt på de olika alternativen skulle det vara värt att ordna att se familjeplaneringssjuksköterskan vid din övning eller din läkare för vidare diskussion.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd