välbefinnande

Hur man stöder en vän som övervinnar missbruk

välbefinnande Hur man stöder en vän som övervinnar missbruk
Anonim

Att hjälpa en vän eller familjemedlem genom alkohol eller narkotikamissbruk är inte lätt, men med rätt hjälp och kunskap kan det vara oerhört framgångsrikt (och givande). Först och främst är det inget perfekt sätt att bete sig och det är sällsynt att återhämtningsprocessen förstås av alla utom för individen, men det betyder inte att du inte ska försöka. Ian Young grundare av Sober Services säger,

"När någon börjar (eller till och med fortsätter eller återvänder till) deras missionsåtervinningsresa, är kärleken och stödet till vänner och familj ofta avgörande för deras framgång. Det börjar med deras acceptans av beroendeframkallande sjukdom och fortsätter sedan med känslighet kring återhämtningssökande missbrukarens krav, till exempel att inte besöka barer i början och inte umgås med vänner som fortfarande använder. "

Så här är några av de mest användbara sakerna du kan göra för att hjälpa en älskad tackla missbruk ...

1. Tala upp och ge stöd

Bara handlingen med att erbjuda stöd ensamma går långt för att hjälpa till med återhämtning (om det är upptaget eller inte), säger Deirdre Boyd, grundare av DB Recovery Resources. Och att veta att människor har erbjudit det betyder mycket. Det finns några olika sätt att göra det här, till exempel:

"Om de går med på alkoholister eller anonyma anonyma, fråga dem om de vill att du ska följa med dem till ett" öppet "möte."

2. Fokusera på bytet istället för att offra

Kom ihåg att återhämtning handlar inte om att offra något men om att ersätta det med något hälsosammare (och lyckligare), rådgör Deirdre. Föreslå att träffa vänner i en kaffebar eller till och med ett återställningskafé istället för puben eller i en restaurang istället för en nattklubb. Det finns nu en växande trend på återhämtningskaféer och torra barer, med fler som försöker minska sina drycker helt. Om du går ut, ordna att träffas i sällskap med "säkra" vänner i stället för gamla drinkkamrater, rådgör Deirdre.

"Byt inte bara drycker med vatten utan med mousserande smaksatt vatten som erbjuds av många stormarknader och intressanta drycker, till exempel från Schloer. Detta är särskilt viktigt vid firande tillfällen där andra kan använda champagne för att skåla, så att de inte saknar ut på "ritualen" och känslan av tillhörighet. "

Du kan också föreslå en fysisk aktivitet: kanske gå en promenad. Kombinationen av den naturliga miljön fungerar som en lugnande bakgrund till alla frågor som diskuteras. Händelser är också ett bra alternativ.

"Musik och komedi är också ofta de bästa ankare för detta, eftersom de naturligtvis ger en bra tid till den återhämtande missbrukaren utan krav på alkohol eller droger, men kanske undviker ravefester eller rockkonserter", berättar Ian.

3. Var säker på att de vet att du inte dömer

Deirdre säger:

"Människor som är i sin aktiva missbruk kan skämmas för sig själva, och de känner att alla andra känner det sättet. Men det är inte alltid fallet. Många gånger är bra vänner och friska vänner bara oroliga för personen och vill ha det dem att vara det bästa de kan vara. "

Förstå att en missbrukare inte är ansvarig för deras missbruk, men när de lär sig om återhämtning är de ansvariga för sina handlingar .

4. Lyssna

Om du hjälper en vän är lyssnande det bästa du kan göra. Deirdre säger,

"Du kan inte alltid fixa någon men du kan alltid säga, " Har du gått till ditt möte? ", " Har du pratat med din sponsor? "."

5. Utbilda dig själv om missbruk

Det finns gott om resurser tillgängliga för dem som vill lära sig om missbruk. Den viktigaste delen av familjen eller vännerrollen i missbrukarens tidiga återhämtning kommer att vara sin egen utbildning till vad som är lämpligt och vad som inte är, säger Ian.

"Till exempel kommer missbrukaren att veta att det inte är en bra idé att besöka en pub där deras vänner kan dricka. Men om familjen eller vännen inte känner till detta så kan den enkla inbjudan vara tillräcklig för att utlösa sin besatthet att dricka. Förslaget att den återhämtande missbrukaren besöker en ex-flickvän som familjen / vän tycker är en säker person för att de ska vara runt, skulle kunna ge upp djupa känslor som skulle kunna destabilisera den nyligen återhämtande missbrukaren. "

7. Vet att det inte är ditt jobb att "fixa dem"

Om du märker att din kompis kämpar eller de berättar att de är, säger Deirdre att de lyssnar och "echo" vad de har sagt - du behöver inte fixa dem, bara vara där för dem och råda dem att dela också på ett AA eller NA möte .

I de flesta fall, om den återhämtande missbrukaren är seriös om deras återhämtning, informerar de familjen och vännerna om sina gränser, men de kanske inte tänker tala om allt, eller de kan vara mer inåtvända eller blyg om specifika och så känslighet uppmuntras här av de nära och kära, säger Ian.

Läkares Råd