värk och smärtor

Hur man upptäcker skillnaden mellan spänningshuvudvärk och migrän


värk och smärtor Hur man upptäcker skillnaden mellan spänningshuvudvärk och migrän

Ava Max - Sweet but Psycho [Official Music Video] (Juli 2019).

Anonim

De flesta människor kommer att känna till det störande obehaget av huvudvärk. Från ett slag av influensa till ett ömt huvud efter en natt på stan är det helt normalt att uppleva smärta i ditt huvud varje gång i taget.

Det finns många olika typer av huvudvärk, som kan påverka ett eller flera områden i huvudet och sträcker sig från mild till svår smärta. Olika typer av huvudvärk har sin egen uppsättning symptom och händer av unika skäl. Att identifiera din typ av huvudvärk kan hjälpa dig att välja lämplig behandling och lindra obehaget snabbare.

Huvudvärk kan vara smärtsamt och irriterande, men att uppleva en är inte typiskt ett tecken på någonting mer allvarligt och (om du inte lider av uthållig smärta) kan vanligtvis lösas av receptfria läkemedel eller enkla livsstilsförändringar.

Huvudvärk har ingen enskild orsak, men de faller vanligen i två generella kategorier: spänningshuvud och migrän.

Spänningshuvudvärk

Spänningar huvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. De kan förekomma hos personer av något kön och i vilken ålder som helst, men är vanligast hos vuxna och ungdomar. Känd även som primär huvudvärk, uppstår denna typ av huvudvärk vanligtvis i enskilda händelser och orsakas inte av ett underliggande hälsotillstånd, men kan bli kroniskt.

Relaterad historia

Spänningshuvudvärk

Smärta känns ofta i huvudet och halsens generaliserade område och åtföljs ibland av muskeltäthet i nacke. Möjliga orsaker till muskelkontraktion i samband med spänningstyp huvudvärk är stress, trötthet, dålig hållning, ögonbelastning, sensorisk överstimulering, inklusive höga ljud och starkt solsken, tobak, överdriven alkoholkonsumtion och hormonella förändringar.

Vilka behandlingar finns tillgängliga för spänningshuvudvärk?

Om du lider av isolerade spänningshuvudvärk, ska du kunna hantera symtom med smärtlindring och antiinflammatoriska medel (till exempel paracetamol eller ibuprofen). Avkopplingsteknik och att du får tillräckligt med sömn kan också hjälpa till.

Om du upplever kronisk huvudvärk, illamående och kräkningar, kramper, förlust av känsla i dina armar och ben, eller några allvarliga och ovanliga symptom, ska du kontakta din läkare omedelbart.

migrän

Det underliggande problemet som leder till migrän är fortfarande inte klart, men experter tror att migrän är resultatet av en rad komplexa förändringar i nerverna, blodkärlen och kemisk signalering i hjärnan.

Relaterad historia

Migrän

Migrän påverkar tre gånger fler kvinnor än män och är ofta kroniska. I extrema fall kan de allvarligt störa en persons liv. Olika faktorer anses att utlösa migrän, inklusive familjehistoria, sömnbrist, vissa livsmedel och menstruationscykeln för att nämna några.

Migrän orsakar vanligtvis en knuffande smärta på ena sidan av huvudet med en associerad känsla av sjukdom och känslighet för ljus och ljud. Det finns emellertid olika typer av migrän.

Migrän symptom tenderar att följa fyra steg:

Prodrome: det här inträffar timmar och ibland även dagar före starten av huvudvärk. Prodromal symtom inkluderar obehag, låg humör, utmattning, aptitförändringar, begär, gäspning och temperaturförändringar i extremiteterna (som heta öron eller en kall näsa).

Aura: En av tre personer upplever en aura före migrän - ett varningssymtom strax innan huvudvärk börjar, varar i 10 till 15 minuter. Aura kan innehålla visuella symtom som blinkande ljus.

Huvudvärk: huvudvärkfasen kan vara den mest försvagande aspekten av en migränattack, med smärtan som sträcker sig från mild till svår. Symtom kan också påverka andra kroppsdelar.

Postdrome: Liknar en baksmälla, många migrän drabbas av utmattad, låg i humör och saknar koncentration efter migrän.

Vilka behandlingar finns tillgängliga för migrän?

Det finns olika behandlingar tillgängliga för att lindra akuta migränattacker, som börjar med enkla smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen. Dessa är mest effektiva om de tas så tidigt som möjligt i attacken, helst i en löslig form.

Vissa OTC-läkemedel som är speciellt utformade för migrän innehåller också ett läkemedel mot sjukdomar som cyklizin.

Om OTC-smärtstillande medel är ineffektiva kan din läkare ordinera alternativa behandlingar som innehåller olika läkemedel mot sjukdomar, starkare smärtstillande medel eller en grupp antimigrainer som kallas triptaner, t.ex. sumatriptan (Imigran) eller zolmitriptan (Zomig) som inte är smärtstillande men arbetar med blod fartygsändringar som uppstår i migrän.

Sumatriptan kan nu köpas OTC under ledning av en apotekare, men triptaner fungerar inte för alla, så tala till din läkare för råd.

Transmagnetisk stimulering

NICE (National Institute for Health and Care Excellence) har nyligen godkänt en ny behandling för migrän som kallas transmagnetisk stimulering (TMS). Det innebär att du håller en liten elektrisk enhet i ditt huvud som levererar magnetiska pulser. Även om det inte är riktigt klart hur det fungerar verkar det minska symtomens svårighetsgrad. För närvarande är den endast tillgänglig i specialistcentra.

Om du lider av frekventa och svåra migrän, tala till din läkare om hänvisning till en specialistmigrainklinik.

Andra läser också:

Migrän: Vilka är de typiska egenskaperna hos migrän?

Trötthet: Hur mycket sömn behöver du?

Angina pectoris: Vad orsakar angina?

Läkares Råd