föräldraskap

Hur skyddar du ditt barns hud i solen

föräldraskap Hur skyddar du ditt barns hud i solen
Anonim

Det varma vädret är ett perfekt tillfälle för barn att komma ut och leka i solskenet. Men det är så viktigt att du skyddar ditt barns hud mot skadliga UV-strålar. British Skin Foundation-ordföranden och konsultdermatologen Dr Anjali Mahto delar viktiga råd om solskydd.

Barnens hud och UV

"Ung hud är särskilt sårbar för effekterna av ultraviolett strålning. Barn under 6 månader har lite melanin eller pigment i huden och deras hud är också för känslig för användning av solskyddsmedel. Det är därför viktigt att unga barn lämnas inte i direkt solljus. Efter sex månaders ålder är solskyddsmedel säkert att applicera, förklarar Dr Mahto.

Vad ska man leta efter i solskyddsmedel

Dr Mahto rekommenderar att man söker en bredspektrum solskyddsmedel som skyddar mot UVA- och UVB-ljus med ett minimum av SPF 30. Kom ihåg att applicera ca 30 minuter innan du går utomhus och applicera om 2 timmar efter simning eller överdriven svettning.

Var solskyddad med spädbarn och barn

Sök skugga mellan 11:00 och 3:00 när solen är på sitt hetaste och tar promenader före 10:00 och efter 16:00

  • Klä ditt barn i lätta skyddskläder som täcker armar och ben
  • Skydda huvudet, nacken och öronen med en bred brimmed hatt
  • Skydda det känsliga ögonområdet med UV-skyddssolglasögon
  • För spädbarn kommer en barnvagn med hylsa eller lock också att ge extra skydd

Vad ska man göra om ditt barn lider av solbränna?

Dr Anjali Mahto förklarar att om ett barn under 12 månader har solbränna, bör du omedelbart söka läkarvård eftersom det finns risk för att bli svåra sjuk. För barn över 12 månader rekommenderar hon följande:

  1. Handla snabbt och kom ut ur solen. Täck upp de drabbade områdena och håll dina barn i skuggan tills solbränningen har läkt. Använd lös bomullskläder som gör att huden kan andas över de solbrända områdena.
  2. Ta över smärtlindringen regelbundet tills huden börjar lösa sig.
  3. Kyla huden. Applicera en kall kompress på huden, t.ex. en handduk fuktad med kallt vatten i 15 minuter, eller ge ditt barn ett kallt bad eller dusch. Syfte att hålla temperaturen strax under luktvärme. Se till att duschen har ett mildt vattenflöde i stället för att vara fullt ute. Om blåsor börjar utvecklas, föredras ett bad. Gnugga inte huden med en handduk, men försiktigt klappa den torr.
  4. Fukta. Efter ett bad eller dusch, använd en unperfumed cream eller lotion för att lugna huden. Upprepade tillämpningar av detta är nödvändiga för att minska utseendet på peeling och detta kan behöva fortsättas i flera veckor. Aloe vera eller soja innehållande geler eller lotioner kan vara till nytta för att lugna huden. Aloe Vera har inte bara en kylande effekt på huden utan fungerar också som en antiinflammatorisk. Var försiktig med att använda krämer eller lotioner som innehåller petroleum, bensokain eller lidokain. Dessa kan antingen fälla värme i huden eller orsaka lokal hudirritation.
  5. Håll hydratiserad. Solbränna kan uppmuntra vätsketab genom huden. Ge ditt barn gott om vatten för att förhindra uttorkning och hjälpa kroppen att återhämta sig.
  6. Lämna blåsor ensamma. Försök att uppmuntra ditt barn att inte spränga blåsor eftersom detta kan leda till infektion och ärrbildning. De kommer att bosätta sig efter några dagar.

Läkares Råd