uppfattning

Hur man vet när du kanske behöver hjälp med din fertilitet

uppfattning Hur man vet när du kanske behöver hjälp med din fertilitet
Anonim

Du vet att någonting inte är rätt, och det borde inte ta så länge men säkert behöver du inte fertilitetshjälp? När allt kommer omkring verkar alla andra ha blivit barn som vill, så bara ge det lite mer tid.

Den sorgliga verkligheten är att många människor försenar att få fertilitetshjälp alltför länge, även om de vet att de har problem.

Rosie Bray och hennes man, Richard, känner det här bra. De gick igenom de klassiska stadierna av benägenhet, följt av skyll och vrede, innan de äntligen fick fertilitetsbehandling.

Efter tre omgångar av IVF blev de äntligen framgångsrika och här ger de sina varningsskyltar för när det är dags att göra * det * avtalet med allmänläkaren.

För henne...

1. Ålder

Förlåt. Jag vet att du är dödsdöd för att höra det, men det är bara ett biologiskt faktum. Och en frigging infuriating en. Jag kommer inte störa trotting ut statistiken om hur våra ägg försämras efter 35 års ålder, för om du läser det här kommer du känna det ändå. Istället var den mest hjälpsamma styrningen i åldern från en konsult som jag såg (med tiden först efter att jag hade haft en misslyckad IVF-runda) som föreslog att han inte lämnade det mer än ett år för att söka hjälp om du är över 35 år. Men snälla, gör det inte panik eftersom, som alla experter kommer att berätta för dig; det tar bara ett bra ägg att göra en baby.

2. Kön är inte vad det brukade vara

Det är vad de dumt kallar "försöker" för en bebis. Och försöker är vad det är jävligt bra. Det randiga, sorglösa paret du en gång var, har gått. Nu har sex, som brukade handla om spontanitet och roligt och intimitet, nu äga rum för en mycket uppenbar anledning. Eftersom varje månad uppvisar en no-show på graviditetstestet blir kön mer planerad. Då mycket planerat. Inte bara veckan men dagen och även timmen när du blir slav till fertilitetsmonitorn. Snart vill ingen av er verkligen göra det. Odd, knappt trovärdiga ursäkter börjar utbyta som snart blir till argument om vem "fel" det är och hur alla andra har barn och hur du blir äldre och tiden löper ut. För din relation, se till att du läser GP innan du når detta stadium.

3. Du spenderar alltför mycket på graviditetstest

Detta blir nästan en missbruk. Det måste vara en anledning till att du inte blir gravid. Kanske nästa månad kommer att vara annorlunda. Ja. Ge det bara en månad. Du börjar skylla det faktiska märket av graviditetstestet och börja spendera dina pengar på de dyraste. Du börjar hålla dem i olika ljus - vid fönstret på baksidan av huset som får morgonsolen, vid den ljusa badrumslampan - bara om det finns det svagaste ledetråd av en linje som du kanske har missat. Till slut blev jag en kännare av alla de olika märkena och möjliga symboler - den rosa linjen, "1-2 veckor gravid", smiley face etc. Men spara dina känslor och pengar eftersom, som en specialist sa till mig, att de alla gör samma sak.

4. Om din mamma hade några frugtbarhetsproblem

Det är en bra idé att ha en konversation med din mamma om hur lätt det var för henne att bli gravid och bli gravid. Naturligtvis är inte allt genetiskt men vissa gynekologiska problem har en stark familjelänk, t.ex. endometrios och polycystiska äggstockar. Båda kan verkligen påverka din fertilitet och till och med göra IVF mer komplicerad så det är mycket användbart att ta reda på på ett tidigt stadium.

5. Du börjar obsessera om kvinnor med spädbarn

Omkring scenen som jag började undvika några gravida vänner och speciella vänner med spädbarn, insåg jag också att varje dag tänkte jag fortfarande på det. Jag skulle vakna och känna bara denna tomhet, en ihålig känsla av den mest otroliga sorgsenheten, som att följs upp av ett av de svarta molnen du ser i tecknade film. Jag insåg också att det inte fanns utrymme även genom att läsa tidningar eller titta på tv. Om jag såg en kvinna skulle jag behöva leta upp dem på min telefon. Hur gamla är de? Har de barn? Hur gammal var de när de blev gravida? Det nådde patologiska nivåer och jag kunde inte tycka att det skulle skaka av det. Så, låt det inte ta över dig. Om du börjar känna så här, vänligen gör det avtalet med vårdgivaren .

För honom...

1. Udda saker börjar dyka upp i badrummet

Jag var så naiv och okunnig, jag visste inte ens vad ett graviditetstest kit såg ut. Det gjorde jag snart. Snart visste jag ens alla olika märken och förpackningar och de olika sätten som de skulle lämna min fru förstördes varje månad. Men så började andra saker visas i badrumsskåp. Mätare och tidtagare och ratt och termometrar. Utrustning som är så akut och känslig att den kan bestämma ögonblicket av topp månadens fertilitet inom en tiondel av en sekund, samtidigt som man förmodligen förutspår migrationsmönstren hos den nordafrikanska krönade grebeen.

2. Du gör något för att undvika sex

Jag vet att det låter mentalt, men du gör det. Det första steget är att könet blir lite, välorganiserat eller planerat. Det är inte nödvändigtvis när du är full och snart är det inte nödvändigtvis när du ens gillar det. Och fortfarande är alla hennes graviditetstester i badrummet fortfarande envis tom. Få ord blev ganska så ovälkomna i mina öron som; "Jag har börjat min period". Eftersom det innebar en annan månad. Och ännu en. Snart är all den dyra utrustningen i badrumsskåpet dikterande könens tidpunkt. Det blir planerat nästan till timmen.

3. Du argumenterar mycket om ingenting

Ursäkterna för att undvika sex blir allt mer löjliga, så snart ingen av er vill göra det alls. De spänner från "Jag är verkligen upptagen" till "Jag känner mig inte så bra". Ursäkterna blir till argument. Argumenter om ingenting. Ett tyst skyll spel spelar ut i bakgrunden. "Det är hans fel, det måste vara honom, det kan inte vara mig". Och ibland tror du att hon har rätt. Kanske är det du. Allt som sprutar och sitter runt. Kanske har det påverkat ditt spermierantal. Du känner mindre av en man. Allt som inte leder i blyertsen. Och det fortsätter och fortsätter. För att du fortfarande inte diskuterar frågan lugnt och öppet och adresserar det finns ett problem. Så snälla gör det. Låt det inte gå till det här steget. Gör avtalet med vårdgivaren. Jag lovar att det kommer att lindra en del av trycket.

Rosie Bray och Richard Mackney är författarna till "Get A Life: Hans & Hennes Survival Guide To IVF" och finns här.

Läkares Råd