välbefinnande

Hur jag gjorde min mammas demens till något positivt

välbefinnande Hur jag gjorde min mammas demens till något positivt
Anonim

Det var inte förrän faderns oväntade död att James Ashwell förstod att hans mamma, Fay, hade demens, bara 54 år gammal. Han flyttade tillbaka till Birmingham för att ta hand om henne tills hon avled i februari 2012. Här delar 36-årige James sin berättelse och förklarar hur omsorgen om sin mamma ledde till sin egen verksamhet, oförglömlig, en marknadsplats för produkter och tjänster för demens och minnesförlust.

Dessa produkter kommer nu att säljas på high street genom Lloyd'sPharmacy. Lanseringen kommer som ny forskning har visat att hälften av Storbritanniens generation av en "baby boomers" rädsla är utsikten att behöva ta hand om en förälder med demens mer än en demensdiagnos, 81% säger att de skulle känna sig illa utrustade "för att stödja en släkting med demens.

"Min mamma var den bästa mamman i världen. Hon var Scouts-ledare som samlade in pengar till lokala hospices. Hon var en blomsterhandlare och en utbildad kock. Den typ av person som bara ägnade hela sitt liv åt andra."

"Jag först märkte att något var fel när jag var omkring sjutton. Jag var i kadetterna och jag hade bara varit borta för en helg med utbildning på landsbygden. Mamma kom för att hämta mig. Hon körde i ca en mil på fel sida av vägen. Min vän och jag var i ryggen och tänkte "vad händer? Vad gör hon? "Och det var typiskt första gången jag insåg att hon bara inte var där - hon koncentrerade sig bara inte."

"Och sedan några år senare, när jag gick till universitetet, slutade hon kunna kommunicera på telefon, för att hon inte skulle koncentrera sig. Hon skulle ibland bara sätta ner telefonen och vandra av."

"Efter att jag tog examen och arbetade som konsult i London fick jag ett oväntat samtal från min granne med nästa dörr. Min pappa hade dött. Han hade vaknat på morgonen, fallit ur sängen och dog av mycket sällsynt sjukdom som hade slutat sitt hjärta fungera. Jag var tvungen att ringa var och en av mina tre syskon på vägen till järnvägsstationen för att låta dem veta vad som hade hänt. Jag kom tillbaka till Birmingham och insåg att min mamma inte hade rätt. Jag tror att chocken av pappas död hade verkligen påverkat henne. Det är välkänt att sorg kan öka demens betydligt. Min firma gav mig sex månader, men jag gick aldrig tillbaka. "

Njut av underbara stunder

"Mina syskon och jag skrev upp en hinklista över alla saker som Mamma någonsin velat göra. Jag tog henne till Indien och vi backpackade hela tiden. Vi tog sovvagnstågen och hade påsar. Det var verkligen svårt eftersom det var när hennes inkontinens började. Jag var där ensam med henne i ett tredje världsland med en ryggsäck på och mamma med diarré hela benen. Det var tufft men jag har fantastiska bilder på oss som ser solnedgången över öknen. Det var en otrolig tid. Många människor tänker på demens som livets slut, men det finns fortfarande fantastiska saker du kan göra. Jag gjorde mer med min mamma efter att jag flyttat hem för att ta hand om henne än jag någonsin gjorde tidigare. "

Inför utmanande situationer

"Men en av de största utmaningarna var sömn. Min mamma skulle stå upp i mitten av natten förvirrad av dag eller natt. Sömn är en av de saker som gör allt värre. Om du inte sover, verkar allting obehagligt. "

"En annan knepig sak är inkontinens. Jag kom en dag från jobbet och hunden hade förbannat över hela huset. Och min mamma hade varit inkontinent och hon hade det över hennes händer och över golvet och på möblerna. var bara en av de ögonblick där du antingen skrattar eller du gråter. Och det var verkligen oignat för henne, så det är en väldigt svår att hantera. "

Förbättra lösningar

"Men jag utvecklade några hanteringsstrategier. För sömnproblemet brukade jag knyta sträng från mums dörr till mitt finger och sedan sova så, så om hon vaknade på natten skulle jag vakna och veta att hon inte skulle faller nerför trappan. Och sedan träffade jag en vårdare som sa: "Varför får du inte bara en babymonitor?" Det förändrade mitt liv. Jag började sova ordentligt igen. "

"Mamma fick veta av hennes läkare att hon inte kunde fortsätta att laga mat eftersom hon skar sig i köket och var lite farlig med heta saker. Hon hade varit en kock och lagade mat för sin familj var kärnan till hennes självidentitet, och att ta bort det från henne skulle ha varit fruktansvärt. Vi spenderade åldrar och försökte ta reda på vad de skulle göra och till slut hittade vi denna kycklingfabrik i Northampton där personalen var tvungen att hugga upp kyckling hela dagen. Jag ringde till verkställande direktören där som kände mig ledsen och skickade mig tio par Kevlar-fodrade handskar. Det är vad de använder för att stoppa sin personal att få sina hakar hackade. Så min mamma blev så vana ganska tidigt och varje gång kom hon in i köket hon skulle lägga på dessa handskar och hon kunde röra varm mat, använda knivar och fortsätta att laga mat i två år längre än vad hon skulle ha kunnat. Det gjorde en stor skillnad och höll henne på att göra saker som var meningsfulla för henne. "

" De flesta tror att det inte finns något du kan göra när någon blir demens. Det är som om det är världens ände, men det är inte sant. Flera produkter har verkligen hjälpt oss på den här resan och det är verkligen varför jag skapade en hemsida för att hjälpa människor att upptäck att det finns massor av saker där ute. "

"Under de senaste åren av min mammas liv började jag gå till ett vårdcenter med henne på en onsdag, och de var stora. Jag träffade andra vårdgivare där och de berättade för de lösningar de har kullerlat ihop vid punkten kris."

Vet att du gör det bästa du kan

"Mitt råd till någon som bryr sig om en förälder med demens skulle aldrig känna sig skyldig. Jag pratar med många människor som säger:" Det är fantastiskt vad du gör, jag känner mig så skyldig att jag inte gör det " men det är irrelevant. Jag var i en lycklig situation för att kunna göra det. Gör bara vad du kan och vad du känner dig kunna göra. "

"För det andra kommer du alltid att bli förvånad över vad du kan hitta om du bara ger saker och ting. Det finns så många kreativa sätt att njuta av livet med demens."

"Och slutligen, ta hand om dig själv. Sök efter vårdcentraler och andra organisationer som lindrar trycket att ta hand om någon. Du kan inte ta hand om någon ordentligt om du slutar brinna ut."

James Ashwell är grundaren av oförglömlig: ett företag med produkter och tjänster för demens och minnesförlust.

Läkares Råd