baby och småbarn

Hur hanterar du din nyfödda

baby och småbarn Hur hanterar du din nyfödda
Anonim

Du har tagit din bebis i dig i nio månader, men de flesta nya föräldrar är fulla av nerver om att hantera deras lilla nyfödda. Så här kommer du över de nya mamma och pappa nerverna.

Stöd på huvudet

Din bebis huvud är stor och tung jämfört med hennes kropp, och hon har inte styrkan att hålla upp sig själv.

Om du plockar upp henne utan att stödja huvudet och det springer tillbaka, känner hon att hon kommer att falla och fluga ut sina armar och ben, förmodligen chocker du båda.

Ett bra sätt att plocka upp henne och sätta ner henne är med hela armen så det stöder hennes rygg, nacke och huvud och hjälper henne att känna sig trygg.

Fontanellerna

De flesta nya mammor känner sig nervösa mot de "mjuka fläckarna" eller fontanellerna på barnets huvud och oroar sig för att de kommer att orsaka skador genom att röra dem.

Men det är bra att försiktigt röra, stroke och tvätta ditt barns huvud utan att undvika dessa områden.

De mjuka fläckarna finns där eftersom en nyfödd skalle består av fyra plattor som ännu inte har smält samman. De kommer gradvis att stänga när hon växer.

Bli naken

Det är mer än bara en trevlig sak att ha en hudkontakt med ditt nakna nyfödda barn - det är också riktigt friskt för henne.

Enligt Dr Mary Price, en föreläsare inom barnmorska vid Salford University, som har tjänat doktorsexamen för sin hudvårdspersonal, hjälper det dig att binde dig och bröstmjölkas till en bra start.

Dr Price föreslår att du börjar hudkontakt under den första timmen efter födseln, känd som "gyllene timmen". "Om du kan hålla din bebis mot din hud vid den här tiden kommer du förmodligen att hitta att hon tar cirka 10 minuter för att lägga sig ner, 10 minuter för att hitta vägen mot ditt bröst och kommer troligen att mata i 20 minuter innan hon somnar.

Din baby är förprogrammerad att söka efter mat och har en god luktsans som leder henne mot mjölk. Och ju tidigare din baby ammar, ju mer sannolikt är det att hon fortfarande ska amma veckor och månader nerför linjen.

Undvik inte panik om du saknar denna bindningstid, men det är uppenbarligen att alla akuta medicinska behov för dig eller din baby måste komma först.

Men om du har haft svåra födda eller komplikationer och fortfarande känner att du kan hantera hudkontakt, är det ett bra sätt att lugna din bebis och minska hennes adrenalinnivåer.

Om möjligt, diskutera hudkontakt med din barnmorska före födseln och gör dina önskemål tydliga.

Klär på sig

Utsynet att få de små, floppy lemmarna i ärmarna och benen på ett bodysuit för första gången kan känna sig skrämmande.

Ta det långsamt och kom ihåg att vara klädd är en ny upplevelse för din baby också, så hon kan gråta, eftersom hon blir van att du tar kläder på och av henne.

Du hittar det enklaste om du lägger din bebis på en plan yta, som en bytesmatta när du klär henne. När du försöker lägga armarna i ärmarna, använd din hand för att samla ärmen upp innan du försiktigt styr hennes knytnäve genom.

När du poppar en väst över huvudet rullar du västen upp först och breddar ut nacken med tummen för att underlätta det.

Bathtime

Att veta hur du håller din bebis till sitt första bad hjälper till att öka ditt självförtroende - speciellt om du känner dig nervös för att hon kan glida ur ditt grepp.

Börja med att ligga henne på ryggen och placera en hand under axlarna och stödja huvudet samtidigt.

Lyft henne genom att lägga din andra hand under hennes botten och sänka henne i badet. Håll en hand under hennes axlar så hennes huvud är ur vattnet och använd din fria hand för att tvätta henne.

Andra läser:

Babies: hur man gör ditt hem säkert: olyckor i hemmet kan förhindras genom att göra huset och trädgården säkrare.

Nappyutslag: Nappyutslag är mycket vanligt - de flesta barn kommer att få det vid någon tidpunkt.

Utvecklar din baby normalt ?: Hur vet du att ditt barn utvecklas normalt?

Läkares Råd