skönhet

Hur man hanterar hyperpigmentering

skönhet Hur man hanterar hyperpigmentering
Anonim

Mörk, solskadad, fläckig hud kan få dig att bli äldre än dina år, men du kan blekna inskrämd pigmentering och skydda mot ytterligare problem med rätt vård.

Det är en av de vanligaste hudförhållandena, men hyperpigmentering kan vara svår att behandla.

Det uppstår när du får en ökning av melanin (den naturliga substansen som ger huden sin färg).

Det behandlas vanligen med aktuella behandlingar krämer, den mest populära är hydrokinon. Men det kan vara hård och kan till och med göra problemet värre, så mer naturligt kan växtbaserade produkter vara ett bättre alternativ för att lätta fläckig hud.

Den huvudsakliga formen av hyperpigmentering är melasma. Detta tenderar att förekomma i fläckar på ditt ansikte - ofta dina kinder, panna eller över din överläpp.

Det är kopplat till hormoner. Av den anledningen kallas det ofta för "graviditetsmasken" eftersom det ofta uppkommer under graviditeten tack vare överskott av östrogen, men detta kan hända med kvinnor i barnbarn som också tar vissa preventivmedel.

Vem som helst kan påverkas, men det ses oftare i mörkare hud som naturligt producerar mer melanin.

Postinflammatorisk hyperpigmentering är den andra huvudorsaken.

Du får en mörkare hudplåster där den återhämtar sig från en "skada" eller "inflammation".

Det kan vara så enkelt att välja en plats eller det kan vara där du har fläckar av eksem eller psoriasis.

När din hud återhämtar sänder det ökat pigment till det område där skadan har inträffat och lämnar en mörk patch. Återigen är det vanligast hos personer med mörkare hudtoner.

Skydda

Det bästa skyddet mot förvärrad hyperpigmentering är att använda solskydd med en SPF på 30 eller högre och som skyddar mot UVA- och UVB-strålning året runt.

Använd ännu bättre solskydd med ett fysiskt block, som zinkoxid.

Detta beror på att hyperpigmentering till stor del orsakas av sol exponering - och speciellt UVA-strålar som tränger in djupt i huden.

Dessa skadliga strålar stimulerar dina pigmentceller, kallade melanocyter, för att tillverka melanin. Detta ger dig en solbränna, men orsakar också de fruktade mörka fläckarna.

Tillsammans med en bra SPF, äta en kost rik på antioxidanter från en rad olika färgade frukter och grönsaker för att stärka din huds förmåga att skydda mot UV-skador.

Behandla

Hydrokinon: utplånar fläckig pigmenterad hud genom att blockera enzymet som utlöser melaninproduktion. Det är en kraftfull ingrediens som du bara skulle få på recept eller som en del av dyra dermatologiska procedurer, men om du använder den måste du följa den med en stark SPF, eller den exponerade huden kommer att mörkas igen.

Soja, som härrör från sojabönksplantan, är en av de mest använda ingredienserna i ljusande och lätta krämer.

Det har kliniskt visat sig blockera melanosomer (små paket av melanin) som kommer in i det övre lagret av huden, där de mörknar det.

Niacinimide är en form av vitamin B3 som - som soja - hämmar melanosomer att komma in i hudens övre lager.

Studier har visat att de båda blockerar dessa melanosomer för att minska hyperpigmenteringen och lindrar skadan redan gjort.

Ellaginsyra är en naturlig substans härrörande från rödfärgade frukter som jordgubbar, körsbär och granatäpple. Det är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler skador från skadliga UV-strålar och det blockerar ett enzym som behövs för melaninproduktion.

Kojinsyra är en annan naturlig antioxidant. Det härrör från en svamp som svamp, snarare än en växt eller frukt. Det behandlar pigmentering genom att bryta ner och förhindra framställning av hudförmörkande melanin i huden.

Alkohol är både en antioxidant och antiinflammatorisk; Det hjälper till att förebygga och behandla pigmentering genom att minska produktionen av tyrosinas, ett enzym som orsakar pigmentering.

Kul

Intense pulserande ljus (IPL) lasrar är dyra, men erbjuds ofta som hyperpigmenteringsmedel.

De kan användas ensamma eller med aktuella terapier som hydrokinon för att rikta sig mot mörka fläckar.

Du kan dock bara laserljus hud, och det finns en risk laser kan faktiskt göra problemet värre, så alltid diskutera med din hudläkare.

Kemiska skalor som innehåller salicylsyra och glykolsyra kan förbättra patchig, pigmenterad hud.

Eftersom det övre lagret av döda hudceller slävas bort kan de höga koncentrationerna av aktiva ingredienser penetrera djupt in i huden där pigmenteringen är.

Vill du veta mer om frisk hud?

A-Å-Anti-aging: Allt du behöver veta för att hålla huden frisk och ungdomlig.

Anti-aging för etnisk hud: Följ hudvårdens råd specifikt för din etnicitet för att se till att du behåller den ungdomliga glöden.

Bryta dåliga hudvanor: Det finns många sätt att du kan åldra din hud i tidigt - så sluta!

Stoppa rynkor i spåren: Några livsstil tweaks kommer att släta, plumpa och hydrera huden för att återställa det ungdommiga glöd.

5 grundläggande anti-aging regler: Här är reglerna att leva i

.

Hälsosam hud i alla åldrar: tonåringar: Vad händer med din hud i tonåren?

Hälsosam hud i alla åldrar: 30: Vad händer med din hud på 30-talet.

Hälsosam hud i alla åldrar: 40: Vad händer med din hud i dina 40-tal.

Hälsosam hud i alla åldrar: 50: Vad händer med din hud på 50-talet.

Gör dina egna anti-agingbehandlingar: Skapa dessa ungdomshöjande behandlingar från alla naturliga ingredienser hemma.

Läkares Råd