värk och smärtor

Hur skiljer sig seronegativ och reumatoid artrit?

värk och smärtor Hur skiljer sig seronegativ och reumatoid artrit?
Anonim

Fråga

Jag har nyligen diagnostiserats med sero-negativ artrit i mina fötter och tår.

Jag är angelägen om att få veta mer om tillståndet och skulle vilja veta hur sero-negativ artrit skiljer sig från reumatoid artrit.

Min far hade sero-negativ artrit, ankyloserande spondyliter, ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

Han dog för åtta år sedan som ett resultat av komplikationer som uppstod av hans sjukdomar.

Finns det en möjlig genetisk koppling mellan min fars tillstånd och min egen?

Jag skulle verkligen uppskatta några råd du kan erbjuda, eftersom mina läkare inte är kommande när det gäller information eller förståelse för min artrit.

Jag känner mig kvar i mörkret, med lite annat alternativ än att blint acceptera att ta drogerna som erbjuds mig.

Svar

Sero-negativ artrit är relativt vanlig och kan bero på att det finns en rad tillstånd som innefattar gikt, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, psoriasis, Reiter och ankyloserande spondylit.

Sero-negativa tillstånd är de där blodproven för reumatoid artrit är negativa; de är mycket vanligare hos män än kvinnor.

Vanligtvis är det involvering av asymmetriska stora leder, eller bara en ledning.

Om ryggraden är smärtsam är det väl värt att göra ett test för att utesluta ankyloserande spondylit, vilket är förknippat med en abnormitet i HLA B27-testet i cirka 90 procent av fallen.

Det kan vara värk och smärta, i fotsulorna eller i achilles senor i klackarna till exempel.

Vanligtvis kommer behandlingen att innebära aktivitet och användning av lederna såvida de inte är heta och inflammerade.

Att ta antiinflammatoriska behandlingar kommer att lindra smärtan. Fysioterapeuten eller kiropraktorn kan vara till stor hjälp för dig.

Det kan vara att det finns en genetisk komponent i ditt tillstånd och det låter som om du behöver få veta exakt vad tillståndet är att du har lidit av.

Be din läkare att berätta mer om din artrit, och exakt vad som är fel.

Det är möjligt att han inte har kunnat göra en exakt diagnos eftersom det ibland är extremt svårt att göra det när unga kvinnor lider av de mildare formerna av sero-negativ artrit.

Om du lider och oroar dig, prata med din läkare. Om det behövs skickar han / hon dig till en specialist i reumatologi för att planera dina behandlingsalternativ för framtiden.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd