depression

Hur får jag se en psykiater?


depression Hur får jag se en psykiater?

Psykiatern: Så kan du själv lindra ångesten - Malou Efter tio (TV4) (Juli 2019).

Anonim

Fråga

Är det möjligt att se en psykiater genom NHS?

Och måste jag först ses av min GP för en remiss?

Hur fungerar referenssystemet? Är det samma för alla konsulter?

Svar

Ja, det är helt möjligt att se en psykiater genom NHS och det är din rätt att göra det, förutsatt att det finns en lämplig anledning.

Vissa psykologiska problem kan hanteras av din läkare, precis som han eller hon också kan hantera mindre ortopediska problem, dermatologiska problem, hormonproblem och en hel rad generaliserade sjukdomar som är måttliga eller milda nog för att inte behöva en specialist .

Av denna anledning betraktas allmänheten allmänt som "grindhållare" eller den första porten för de flesta patienter som behöver någon form av behandling under NHS.

Om vårdgivaren anser att det bästa för patienten är att se en specialist på grund av att tillståndet är måttligt eller svårt, eller är fallet komplicerat, kommer han eller hon inte tveka att hänvisa till en sjukhuskonsult.

Det är därför en fråga om accepterad medicinsk etik att läkaren gör hänvisningen, och i själva verket kommer de flesta specialister inte att överväga att se en patient om de inte har hänvisats av patientens egen läkare.

Detta har inte bara visat sig vara det mest tillfredsställande sättet att organisera saker, men skyddar också specialister från att översvämmas med en översvämning av olämpliga patienter.

Detta skulle snabbt träda på sjukhustjänsten och öka väktiderna kraftigt.

Några konsulter ser patienterna privat utan hänvisning, men detta anses mindre än tillfredsställande, eftersom konsulten inte kommer att ha någon bakgrundshistoria för patienten när han eller hon först ser dem.

Så din första anlöpshamn ska vara din läkare. Om du av någon anledning är missnöjd med det här kan du be om att se en annan.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd