cancer

Hur kan jag undvika strålning?


cancer Hur kan jag undvika strålning?
Anonim

Fråga

Jag har nyligen haft lumpektomioperation för tidigt stadium en bröstcancer.

Inget lymfkörteltagande och mindre än en centimeter i storlek. Det var östrogen mottagligt.

Min fråga är hur kan jag undvika strålning? Finns det något jag kan göra för att skydda mig mot de skadliga effekterna av det?

Strålning orsakar cancer, och hela principen är inte meningsfull för mig.

Jag har också bara en äggstock, och funderar på att jag har tagit bort den, istället för att ta tamoxifen i fem år. Är det en bra eller dålig idé? Det skulle sätta mig i omedelbar klimakterium.

Finns det något, naturligt eller medicinskt att jag kan ta för att lindra symptomen på det, eftersom ERT är ute?

Svar

Jag är ledsen att du har haft oro för detta bröstproblem, men det låter lovande och jag hoppas att du får ett utmärkt resultat.

Låt mig först försöka och undanröja dina farhågor om strålning. Om läkare råder dig att ha detta, så gör de det för att minska risken för återfall, och du måste tänka noga om att du inte har det.

Medan det är sant att slumpmässig och okontrollerad strålning kan orsaka cancer, när den används i den medicinska miljön, beräknas strålningsdoserna mycket noggrant för att säkerställa att de inte skadar annat än det sjuka vävnad som behöver förstöras.

Cancervävnad delas snabbt, och dessa celler är mycket mer mottagliga för strålningens effekter - som används här för att döda cancercellerna - än de normala celler som omger någon cancer, som inte kommer att skadas.

Precis lika viktigt, strålningen kan riktas riktigt i strålar som bara fokuserar på det område du vill behandla, och det påverkar inte några andra delar av kroppen.

Närliggande vitala strukturer kan också skyddas om det behövs. Den totala dosen som ges skulle inte räcka för att orsaka cancer någon annanstans i kroppen.

Jag tror att effekterna av att din äggstockar har tagits bort kommer sannolikt att bli mer dramatisk än att ta Tamoxifen.

Jag är inte expert på kemoterapi, och jag föreslår att du diskuterar detta vidare med din specialist.

Som du helt klart förstår, skulle du inte kunna ta östrogen för att motverka effekterna av klimakteriet som kommer att induceras, men det finns vissa mediciner som kan användas för att lindra symtom som alla hetta som du kan uppleva.

Jag hoppas det hjälper, och jag önskar dig lycka till för framgångsrik vidare behandling och att erövra denna sjukdom.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd