hudvård

Hur man undviker torra läppar när det är kallt ute


hudvård Hur man undviker torra läppar när det är kallt ute

Imagine Dragons - Whatever It Takes (Official Music Video) (Juni 2019).

Anonim

Torra, knäckta läppar är ett säkert brandskylt att vintern är i full gång, och ibland kan det tyckas att ingen mängd chapstick kan hjälpa till. Välhydrerade läppar ser rosa och fulla ut - en återspegling av det faktum att det finns tillräcklig fuktighet i det täckande skiktet av huden för att hålla cellerna plumpade och undvika utseende av ytskador och sprickor.

Jämfört med huden har våra läppar ett mycket tunnare lager av celler som kallas keratinocyter, vilket gör våra läppar särskilt sårbara för uttorkning. De saknar också ett lager av celler som kallas stratum corneum. Stratum corneum finns i huden och innehåller feta molekyler som ceramider som hjälper till att skydda mot vattenförlust. Det beräknas att vattenförlusten uppträder tre gånger snabbare från läpparna än från andra delar av huden.

Ett av de bästa sätten att undvika torra läppar är att bidra till att eventuell förlorad fukt ersätts. Fuktförlust reduceras genom att man använder en mjukgörare. Applicering av mjukgörare kommer också att bidra till att skydda läpparna från att torka miljöirritanter, såsom extremiteter av temperatur och vind.

Hur torkar läpparna hårda miljöer?

Hårda miljöer (kallt väder!) Provocera ett lokalt inflammatoriskt svar i läpparna. Denna inflammation främjar fuktförlust och leder till cellskador i läpparna. Detta gör att läpparna ser ut skaliga och sprungna. Skalning och rodnad kan också sträcka sig till huden över och under läpparna. Ett av de bästa sätten att förhindra detta är att skapa en konstgjord barriär med en mjukgörande beredning. Detta hjälper till att skydda våra läppar och välhydrerade läppar är mindre utsatta för hårda miljöer.

Vilken roll spelar liphydrering för att förhindra kyssesår?

Kall sår utbrott när det vanliga sovande herpesviruset återuppvakas. Hårda miljöförhållanden som temperatur- eller vindytor kan dehydrera / skada läpparna och UV-ljuset har visats leda till reaktivering av viruset från dess vilande tillstånd. Välhydrerade läppar är mindre benägna att få sprickor och sprickor och är därför mer motståndskraftiga mot miljöfaktorer som kan förvärra kalla sår .

Varför är det särskilt viktigt att behålla läppfukt under vintern?

Under vintern utsätts vi för extrema temperaturer och blåsiga förhållanden. Sådana tillstånd har potential att orsaka inflammation och förlust av fukt från läpparna. För kyliga ömma drabbar kan detta också göra dem mindre besvärliga och uppmuntra till snabbare helande.

KÖP NU: Blistex Intensiv fukt, £ 4, 51

Hur påverkar säsongsförändringar läpparnas utseende och hälsa?

Våra läppar har ökad benägenhet att bli inflammerad, torr och chapped i extremiteter av temperatur eller hög ljusintensitet. Detta kan leda till reaktivering av ett sovande kallt sårvirus. Säsongsvariation i väder kan orsaka läppinflammation, uttorkning och solskador. Det är viktigt att motverka dessa förändringar med regelbunden applicering av läppterapi, till exempel Prevasore, och noggrann användning av SPF-produkter.

Läkares Råd