ögon

Hjälp för meibomian cyste


ögon Hjälp för meibomian cyste
Anonim

Fråga

Jag har en meibomisk cyste på ögonlocket.

Det är en hård klump på ögonlocket. Det gör inte ont, men det är obehagligt på grund av var det är. Det känns också lite kliande.

Jag är orolig att det kanske inte är det bästa alternativet att låta det gå själv.

Jag har en doktorsavdelning nästa vecka, vid vilken tidpunkt har jag haft klumpen i två veckor.

Behöver jag söka råd före det?

Vilka är riskerna för en permanent klump som resulterar?

Svar

En meibomisk cyste eller chalazion orsakas av en infektion i en eller flera av de små körtlarna som är fästa direkt på ögonfransens botten.

Dessa pekar inåt för att öppna sig på konjunktiva, och de är mindre vanliga än stycken som vanligtvis pekar utåt och släpper ut innehållet på fransarna.

Även om obekväma, är meibomiska cyster inte farliga. De kommer vanligtvis att lösa med heta bad och aktuella antibiotiska salvor som fuscidinsyra eller klortetracyklin.

Kirurgi kommer endast att krävas om det finns en kvarvarande hård klump i locket efter veckors behandling, eller om cysten är mycket stor.

Därefter kan cysten tömmas genom att man ökar och curetterar (skrapar) den under lokalbedövning med droppar och ibland en injektion i ögonlocket.

Du kan ha läst att meibomiska cyster kan bli cancer. Detta sker sällan under en längre tidsperiod, och de ses vanligtvis hos äldre som har haft en klump i locket i flera år.

Meibomiancystrar tenderar att vara ganska obekväma, men de flesta av dem löser med enkel behandling.

Du behöver verkligen inte rusa för att få det att behandlas före din möte med din läkare nästa vecka.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd