matsmältnings hälsa

Halsbränna hamnar ner mig


matsmältnings hälsa Halsbränna hamnar ner mig
Anonim

Fråga

Jag har ständigt svår halsbränna, oavsett vad jag äter. Ibland känns det som om jag är i brand, då räknar jag och det är lättat.

Kan detta vara ett tecken på något seriöst? Jag har fått min gallblåsa ut - är det här kopplat till problemet?

Svar

Halsbränksymptom uppträder när den starka magsyran får resa upp (återflöde) i magehålan, där den inflammerar det foder som inte är konstruerat för att klara det, vilket orsakar smärta och mönster av händelser som du beskriver.

Det är möjligt att du har en hiatusbråck som är ansvarig för problemet.

Ordet "hiatus" hänvisar till öppningen för matstrupen i membranet (det tunna, breda bladet av muskel som skiljer bröstkaviteten och bukhålan).

Brok är definierad som "utstickning av ett inre organ genom en svaghet i muskeln runt den".

En hiatusbråka möjliggör därför att syran flödar bakåt såsom beskrivits ovan. Magan kan till och med skjuta in i bröstet om svagheten i membranet är stor.

Diagnosen görs vanligen på grundval av medicinsk historia, och bekräftas genom passage av ett tittarrör ner i halsen i matstrupen och magen (gastroskopi).

Undvikandet av varma och kryddiga livsmedel och säkerställande av ett regelbundet, relativt litet dietintag kan också vara till nytta.

Dessutom höja huvudet på din säng med fyra till sex tum för att tillåta gravitation att ta syran bort från magen; undviker belastning under tarmrörelser, urinering och lyftning; och undvik strama kläder.

Tablettbehandling kan avsevärt minska produktionen av syra i magen och därigenom förhindra irritation av matstrupen och lindra dina symtom men har ingen effekt på någon uppehållstillstånd eller annat problem som kan vara närvarande.

Din läkare kan överväga det bästa för dig att undersöka det övre matsmältningsorganet för att vara helt klar över vad som är orsaken till din sura återflöde.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd