äta nyttigt

Hälsosamaste livsmedel i världen

äta nyttigt Hälsosamaste livsmedel i världen
Anonim

Titta på världskartan och du kommer att se länder där fetma, diabetes och kranskärlssjukdom är stora.

Men du hittar också platser där människor bor långt längre än genomsnittet och njuter av god hälsa i ålderdom.

Många faktorer bidrar till hälsan hos en befolkning, inklusive livsstil, fitness och stressnivåer, men kost verkar vara nyckeln.

Här tittar vi på några nationella superfoods som har bevisade hälsoeffekter.

Okinawa

Invånarna på den japanska ön Okinawa har länge haft en av de längsta livsförväntningarna i världen.

Förutom att ha den högsta befolkningen av centenarians, har Okinawa också låga funktionshinder.

Detta har till stor del hänförts till Okinawa-kosten, som är näringsrika och kaloririka.

Även om den innehåller en relativt liten mängd fisk - mindre än en halv servering per dag - består den dagliga kosten av olika typer av tång, som är rika på mineraler, kostfiber och essentiella fettsyror.

Bitter kalebass är en av hemligheterna till Okinawa livslängd eftersom den innehåller höga halter av hälsofrämjande fytonäringsämnen.

Även känd som momordica charantia, bitter melon eller bitter squash, eller balsampäron, eller karela i Indien, är bitter kalebass en viktig del av Okinawa-kosten.

I Storbritannien är råfrukten tillgänglig i specialbutiker, men extrakt och pulverformiga formuleringar används oftast, även om te från stjälkar och löv konsumeras också.

Förutom att vara mycket låg i kalorier, vilket ger bara 17 kalorier per 100 g, stimulerar det matsmältningen, lindrar matsmältningsbesvär och förstoppningsproblem.

Bitter kalebass kallas även ibland för "vegetabiliskt insulin", eftersom det traditionellt används som ett botemedel mot att sänka blodsockern hos patienter med diabetes mellitus eftersom den innehåller phytonutrientpolypeptiden -P, ett växtinsulin som är känt för att sänka blodsockernivåerna som ett hypoglykemiskt medel som kallas charantin.

"Det finns bevis från djur- och mänskliga studier att bittera kalebasser kan sänka blodsockernivån", förklarar Antony Haynes, författaren till Insulin Factor och Food Intolerance Bible.

"Är det en superfood? Kanske, men mer för dem vars blodsocker är för hög. Det är dock en näringsrik växt som ingår i den dagliga kosten. "

Medelhavet

Hälsovinsterna för Medelhavsdieten är välkända och en av de viktigaste ingredienserna i södra europeiska dieter är vitlök.

För en liten grönsak har vitlök ett stort rykte som superfood.

Medan dess svavelhaltiga föreningar är ansvariga för vitlökens ofta avtagande, skarp lukt, är de också källa till många av dess hälsoeffekterande effekter.

Ursprungligen från Centralasien växer vitlök över hela världen. Används i över 7000 år, det var också känt för de gamla egyptierna, och har använts för både kulinariska och medicinska ändamål.

Vitlök kan sänka våra blod triglycerider och totalt kolesterol, samt minska inflammation och skada på blodkärlfoder, alla viktiga faktorer för ökad plackbildning och igensättning, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, inklusive hjärtattacker. Det kan också sänka blodtrycket.

"Vitlök och dess extrakt används ofta för behandling och förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer", förklarar Antony Haynes.

"Som sådan kommer regelbunden konsumtion av vitlök sannolikt att främja en hälsosammare livslängd. I en studie på en mus, publicerad i biologisk och farmaceutisk bulletin 1996, bidrog vitlök till att öka livslängden.

Förutom dess antibakteriella och antivirala egenskaper kan vitlök ha fördelar för den mänskliga hjärnan också.

Alzheimers och demensförhållanden kan dra nytta av vitlök och dess antioxidantegenskaper, såsom selen och mangan, vilket kan ge fördelar för alla system i kroppen.

Vitlök erbjuder skydd mot levern mot toxiner och droger också.

"Ät regelbundet, det kan ge flera hälsoeffekter och är kanske den mest kända och längsta serveringen superfood på planeten", säger Antony Haynes.

Kina och Fjärran Östern

En av häftklammerna av kinesisk och japansk mat är tofu - den pressade osten av sojabönor.

Full av phytooestrogener, eller växthormoner som efterliknar mänsklig östrogen, har det blivit krediterat med att hjälpa till att upprätthålla den relativt låga förekomsten av bröstcancer i Fjärran Östern och andra gynekologiska cancerformer.

Det finns många olika sorter av tofu, inklusive färskt tofu och tofu som har bearbetats på något sätt.

Tofu har ett lågt kaloriantal, relativt stora mängder protein och lite fett. Det är högt i järn och kan, beroende på det koaguleringsmedel som används vid tillverkningen, också vara högt i kalcium och magnesium. Som tofu är tempeh gjord av sojabönor, men det är en hel sojabönaprodukt och är ursprungligen från Indonesien, inte Kina.

I traditionell kinesisk medicin används soja för att behandla feber, huvudvärk, bröstcancer och hyperaktivitet. Soja anses också som en allmän tonic för behandling av lungorna och magen.

"Isoflavoner, såsom genistein och daidzein, antas ha östrogenliknande effekter i kroppen, och som ett resultat kallas ibland" fytoöstrogener ", " förklarar Anthony Haynes en nutritionist på Nutrition Clinic i Londons Harley Street.

"I Japan uppskattas kostnivåerna av isoflavoner vara mellan 20 och 80 mg per dag i motsats till mindre än 1 mg dagligen i Nordamerika.

Maximal hälsoeffekter från fytostrogenrika livsmedel, som vanligtvis ätas i Japan, kommer sannolikt att uppstå vid regelbunden och livslång konsumtion.

Sojaisoflavoner kan skydda mot hormonrelaterade sjukdomar, såsom bröst- och prostatacancer, men de har också visat sig sänka kolesterol och risken för hjärt-kärlsjukdomar, samt främja benhälsa.

Den nya världen - Amerika

För dem som är vågiga nog för att modiga sin kryddiga värme, är cayenne pepper ett kryddor som har använts av indianer som både mat och medicin i minst 9000 år.

Den grundade chilipulvret har odlats i Sydamerika i årtusenden.

Dess värme orsakas av capsaicin, vilket har visat sig vara effektivt för att minska smärta, både internt och topiskt, liksom att hämma neuropeptiden i samband med inflammation.

"Handlingsmekanismen för topisk smärtlindring av capsicum är väl studerad", förklarar Anthony Haynes. "Det har använts som ett gips vid olika akupunkter för postoperativ smärta, illamående och kräkningar."

Cayenne har visat sig minska blodkolesterol och öka kroppens förmåga att lösa upp fibrin, ett ämne som är integrerat i bildandet av blodproppar.

"Cayenne har också visat sig hjälpa till att tona blodet, vilket också medför en risk för dem som tar mediciner för detta ändamål", varnar Anthony Haynes.

Cayenne och capsicum anses vara säkra för de flesta friska patienter på nivåer som vanligen finns i livsmedel, även om cayenne eller kapsumtillskott kan öka intaget till över önskvärda nivåer.

På grund av det höga innehållet av beta-karoten eller vitamin A, kallas cayennepeppar ofta som anti-infektionskryddan och är avgörande för friska epitelvävnader, inklusive slemhinnor som leder näspassagen, lungorna, tarmkanalen och urinvägarna .

Andra läser också:

Hälsofördelar med grönt te: byt svart te för grönt.

Healing örter: kommer Mandrake verkligen läka ditt brutna hjärta och gör kvällsblomningen av med eksem?

Hälsovinsterna av tomater: en underbar frukt?

Uppmuntra humör med olivolja: hur du kan ta med lite solstrålar i din meny.

Läkares Råd