äta nyttigt

Hälsoriskerna med att vara tre överviktiga stenar

äta nyttigt Hälsoriskerna med att vara tre överviktiga stenar
Anonim

En extra tre sten kommer sannolikt att driva ditt kroppsindex (BMI) över 30 och in i den obese kategorin. Som en nation blir vi djupare.

År 1993 var 16 procent av kvinnorna i Storbritannien överviktiga, men 2007 hade de skott upp till 24 procent.

Om du är en av dem

  • Din risk för att utveckla typ 2-diabetes är nästan 13 gånger större än för en kvinna som inte är överviktig.
  • Du är fyra gånger mer sannolikt att ha högt blodtryck.
  • Du är tre gånger mer sannolikt att få hjärtattack.
  • Du har risk för slitasjegrepp, eftersom den extra vikten sätter press på leder och brosk, vilket gör att de slits bort.
  • Ditt upphöjda kolesterol betyder att du är mer mottaglig för gallblåsersjukdom och gallstens.

Då är det det vanliga obehaget. Du kan få halsbränna (eftersom det överskjutande fettet pressar ner på magen och syran stiger lättare) eller stress urininkontinens (SUI).

"Den extra tyngden som pressar på blåsan gör det mer troligt att du läcker ut när du hostar eller skrattar, " säger Dr Bentley. "Vi har länge vetat att mest fetma människor har låg självkänsla, men det finns också större risk för depression och självmord, " tillägger Dr. Campbell.

"Att gå ner i vikt kan hjälpa inte bara fysiskt utan psykologiskt."

Risk 1: cancer

Att vara tre sten eller mer övervikt kan öka risken för att utveckla flera typer av cancer. World Cancer Research Fund uppskattar att mer än en tredjedel av de vanligaste cancerna kan förebyggas genom kost, fysisk aktivitet och hålla sig till en hälsosam vikt.

Det kan vara att fettceller frisätter hormoner som påverkar celltillväxten, vilket leder till cancer.

"Vi brukade tro att överflödig kroppsfett var bara en inert del av din kropp, men experter börjar alltmer tro att det faktiskt skadar hur hormonerna fungerar" förklarar Dr Bentley.

"Både bröstcancer och livmodercancer är kopplade till östrogenivåer, och ju mer kroppsfett du har desto mer östrogen producerar du." Några studier har visat att din risk för bröstcancer om du är överviktig beror på huruvida du har gått igenom klimakteriet.

Efter klimakteriet fortsätter kroppen att göra östrogen, men på en mycket lägre nivå och mestadels i fettvävnad. Så ju mer kroppsfett du har desto högre nivåer av östrogen, vilket kan öka risken för postmenopausal bröstcancer.

Risk 2: sömnapné

Omkring 370 000 kvinnor i Storbritannien har sömnapné, vaknar plötsligt på natten eftersom de har slutat andas.

Förorsakad av musklerna i halsen avkopplande och blockerar luftvägarna är vanligare i fetma eftersom extra kroppsfett kan lägga påkänningar på halsmusklerna och fett runt nacken kan göra luftvägarna mindre.

Om du har blivit sova av sömnapné är din bedömning och reaktionstid lika nedsatt som om du var över gränsen för dryckesdrift.

Risk 3: astma

Överviktiga kvinnor är dubbelt så sannolikt att ha astma som kvinnor med en hälsosam vikt, och deras tillstånd är ofta svårare.

Forskare har funnit att immunsystemet celler som orsakar lunginflammation hos astmatiker också producera ett protein som kan "lura" hjärnan för att skicka sjuka meddelanden till kroppen.

"Det här proteinet kan göra att du vill äta mer, säger forskare Dr David Cousins. "Så det finns risk för att en ond cirkel bildas, där fetma gör din astma värre och din astma gör din fetma värre."

Denna artikel uppträdde ursprungligen på Allaboutyou.com

Andra läser också:

20 enkla sätt att skära ner på fett: det tar bara några tweaks för att hålla kalorierna i kontroll.

Hälsoriskerna med att vara 1 sten övervikt: det snäva midjebandet betyder inte bara en ny garderob, det kan vara en hälsovarning.

Läkares Råd