tonåring

Hälsorisk för tonåringar med röriga sovrum


tonåring Hälsorisk för tonåringar med röriga sovrum
Anonim

Det är en galna stereotyp som tonårsstugor är äckliga, men nu har experter varnat för att de faktiskt kan orsaka sömnproblem.

Professor Colin Espie, från Oxford University, har varnat för att tonåringar med stinkande sovrum, tack vare att de inte öppnar sina fönster och håller värmen på, riskerar att utveckla sömnlöshet vilket sannolikt kommer att påverka deras studier. Han berättade Sunday Times:

"Det stinkande sovrummet är en biprodukt av det faktum att rummet är fullt av återblåst luft, vilket är lågt i syre och hög kväve. Om du fortsätter att återuppta samma luft i ett litet sovrum som är varmt och inte ventilerat, så kommer att vakna med huvudvärk efter en dålig sömn. "

Professor Espie är inte bara oroad över stinkande sovrum, trots att han leder Teen Sleep studie, som spårar 32 000 elever på upp till 100 skolor. Hans lag försöker att ta reda på om man börjar klara klockan 10:00 istället för 9:00, förbättrar det akademiska resultatet genom att låta ungdomar engagera sig i att lära sig när deras naturliga biologiska system är bäst förberedda att göra det.

Forskarna kommer också att övervaka sömnmönster i ett delprov av elever i varje skola med hjälp av telemetriska enheter som bärs på handleden. Och under studien kommer tonårsdeltagarna att få veta att förbanna all teknik som avger ljus från sina rum innan de går och lägger sig. Professor espie säger:

"Det är inte terapi, men får tonåringar att ta ansvar för sömn på samma sätt som sexutbildning eller övningslektioner. Vi kommer inte att ge dem en lista med do's and don'ts, men påpekar fördelarna med sömn som är troliga att vädja till tonåringar - som att göra dem ser mer attraktiva och göra bättre i tentor. "

Vi bad vår bosatt sömnekspert Dr Nerina Ramlakhan vad hon tyckte om nyheterna och om ett stinkande rum faktiskt kunde göra skillnad på kvaliteten på ditt ögonblick. Hon säger:

"Sömnmiljön är väldigt viktig. Det ska vara rätt temperatur och grad av ventilation så det här är en viktig faktor, särskilt om du är benägen att sova problem. Jag skulle vilja säga att det är värt att ventilera ditt sovrum varje dag."

Och såväl som att öppna ett fönster, kan du välja vissa dofter för ditt sovrum och hjälpa till med ditt slummer. Dr Nerina rekommenderar eteriska oljor - några droppar på en kudde ska göra tricket. Lavendel är känd för sin sömnfrämjande egenskaper, medan eukalyptus kan rensa huvudet och hjälpa till med andning.

"Det är ett fall att experimentera och hitta bra oljor av hög kvalitet som gör att du känner dig trött, avslappnad och säker."

Läkares Råd