välbefinnande

Hälsokontroller - när de behövs

välbefinnande Hälsokontroller - när de behövs
Anonim

Sjukdom, svaghet, handikapp och död är för de gamla. De unga med sina snygga, starka, naturligt passande kroppar behöver inte bry sig om hälsan under en längre tid än. Riktiga män behöver inte rusa in i neurotism. De kan också njuta av sig själva medan de kan och oroa sig för framtiden senare. Rätt eller fel?

Tyvärr är det inte helt rätt och det är inte helt fel. En mans kropp kan göra en otrolig mängd missbruk. Ofta, att dricka, röka och äta illa börjar inte ta sin vägtull förrän efter 40 års ålder.

Hälsokontroller under 20-talet och 30-talet kommer inte att spara många liv. Bär en kondom för avslappnad sex och kör försiktigt med säkerhetsbälte och krockkuddar, vilket ger mer skydd mot en tidig död.

Men det betyder inte att unga män bör tänka på sig själva som oövervinnliga. För en sak har de inte alla kroppar av fotbollsspelare, popstjärnor eller ballettdansare. God hälsa handlar om mycket mer än att bara hålla sig vid liv. Det handlar om att vara aktiv och njuta av livet.

Män som börjar goda vanor i sin ungdom kommer alltid att vara tacksamma för sig själva senare i livet. De kommer att börja se effekterna av att röka, överdryck, brist på motion och skräpmat i sina samtidiga. Om de har hållit sig ute från solen och tittat efter sina tänder, kommer de att se ännu bättre ut.

Vad ska man göra om hälsokontroller?

Men robust och passande en man var som ungdom, tiden kommer att hamna på honom. När han blir äldre måste han vidta åtgärder för att säkerställa att han inte tillåter sin hälsa att försämras onödigt. Nedan följer en vägledning till vilka åtgärder som bör vidtas.

Under 20-talet och 30-talet

De flesta läkare är överens om att hälsokontroller för unga män verkligen inte är nödvändiga. Men de har en värdefull pedagogisk effekt: Att ha en check-up gör att hälsan är något att bli prisat och inte tas för givet. Nyare forskning har också visat att män under 40 år som minst har sannolikhet att få checka upp är de som mest skulle dra nytta av dem.

Testikulär självundersökning är viktig i denna åldersgrupp eftersom cancer i testiklarna är vanligare än bland medelålders män. Det kan nästan alltid botas, särskilt om det diagnostiseras tidigt, men vissa unga män tycker det är särskilt svårt att söka hjälp för klumpar i detta område.

Kolesterolhalten bör mätas, speciellt om det finns ett familjehistoria om detta symptomlösa problem. Den nuvarande rekommenderade nivån är 5 mmol / l eller lägre.

Hälsa på 40-talet

Det här är den tid då män brukar bli mer medvetna om åldrandet. Även om grått hår eller till och med skallighet kan föreslå att odödlighet inte är ett alternativ, är det en tid där de flesta av oss är hälsosamma. Olycka och mord är fortfarande de vanligaste orsakerna till döden för 40-åriga män. Vid denna period av livet kan rökare ge cancer och hjärtattacker, medan tunga drinkare riskerar att få lever- och matsmältningsbesvär.

Under 40-talet råder ingen tvekan om att det inte finns någon större hälsoprioritet för en rökare än att ge upp. Icke-rökare kommer att öka sin livslängd genom att hålla sig till säkert sex, köra försiktigt, träna och titta på deras kost. Men rökare måste ge upp innan de kan se fram emot dessa fördelar.

Män som går in för ett fullständigt medicinskt "MoT" -test kommer att få massor av röntgenbilder, undersökningar och andra tester, men den enda som verkligen behövs vid denna ålder är en rektal undersökning. Detta beror på att prostatacancer - detekterbar med en rektal undersökning - är den ledande dödliga cancer hos icke-rökare män i 40-talet. De andra testen uppvisar ofta många små abnormiteter som inte har någon betydelse.

Hälsa på 50-talet

Rutinmässiga hälsokontroller blir mer betydelsefulla för män på 50-talet. Män blir mer bekymrade över att utveckla sjukdomar. De ställs alltmer i sitt sätt och är mindre benägna att dö genom våld eller ha oskyddad sex.

Dr Ian Banks, en läkare och Royal Society of Medicine talesman för människors hälsa sa: "Män ska ha ett prostata-test när de blir 50 plus om de har symptom eller inte. Forskning visar allt mer att den tidiga diagnosen av problem är förknippad med ett bättre resultat. Även om fler bevis behövs, vet vi redan tillräckligt för att motivera testet, vilket bör upprepas minst vartannat år, säger han.

Ett annat test som blir nödvändigt efter 50 års ålder är en sigmoidoskopi. Detta innebär att man undersöker ändtarmen för koloncancer genom att använda en kamera monterad på ett flexibelt rör. Det rekommenderas nu att detta test upprepas vart femte år, speciellt om det finns en familjehistoria av cancer i tjocktarmen hos närstående som en förälder.

Hälsokontroller för den äldre mannen

Män på 60- och 70-talet rekommenderas att ha en årlig urinalys. Detta är ett test som inbegriper en remsa som, när den dyps i urinen, kan avslöja ett antal tillstånd, inklusive diabetes och urinvägs cancer.

När en man blir äldre, ökar chanserna för honom att lägga sig till en sjukdom kraftigt. Varningsskyltar bör nu ageras snabbt. Därför är ett bra förhållande med din läkare viktigt.

Dr Steven Boorman, huvudrådgivare till postkontorets anställdas hälso- och sjukvårdstjänst, sa: "En årlig Möt för män är en bra idé. Det gör det möjligt för män att utveckla ett förhållande till en läkare som de anser vara säkra. Tillit bygger upp så att mannen kommer tillbaka år efter år. Men de vill inte få varje test under solen och fick känna att varje dag kan vara deras sista. "

Män reagerar inte på generaliteter om gott liv, såvida de inte direkt kan relatera till det. Som BUPAs sjukdirektör, Dr Andrew Vallance-Owen, sade: "Berätta för en man som äter fem bitar frukt och grönsaker en dag är bra för honom och han kommer att nicka överens och inte göra något åt ​​det. Men säg att det kommer att resultera i bra sex och han kommer att utveckla en passion för fruktskålen. '

Enligt BUPAs forskning är manlig syn på god hälsa passformig, mår bra, aktiv med mycket energi och ett gott sexliv. Män vill känna sig bra eller sjuk, utan några nyanser mellan dem. När de blir sjuka vill de fixas precis som de har sin bil fixad, utan att bryta sig om. De vill inte gå in för medicinska kontroller och förfaranden bara för dess skull och många läkare börjar komma överens med dem.

Trots att män ofta blamas för att försumma sin vård eller lämna det helt i sina kvinnors händer, finns det i detta fall en bestämd logik på deras ställning. Hälsokontroller har tydligt en användbar funktion, men om de inte kommer att förhindra sjukdom eller förlänga livet, varför störa dem?

Läkares Råd